Когато галактиката изключи светлината

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Колкото по-далече в пространството, толкова по-далече във времето. Този факт позволява на астрономите да изучават еволюцията на Вселената, като сравняват характеристиките на близки и далечни галактики. Космическият телескоп „Хъбъл” е идеален за тази работа благодарение на високата резолюция на апаратурата си и отсъствието на атмосфера около него. С негова помощ са открити множество далечни галактики и са получени детайлни изображения на необикновено слаби обекти.

Като сравнявали галактики, астрономите забелязали, че в по-близките до нас е доста по-тихо и спокойно, отколкото в далечните. Сред първите има много големи елиптични галактики, в които образуването на нови звезди протича вяло или изобщо отсъства, а светилата им общо взето са стари и имат червен цвят. Далечните галактики, напротив – демонстрират по-енергично звездообразуване.

Оттук се прави извод, че през историята на Вселената галактиките са се сблъсквали и са се сливали, сваляйки газовите си обвивки една на друга. Сливането обикновено предизвиква толкова интензивно звездообразуване, че запасите с газ се използват изцяло и по-нататък нови светила вече не се раждат. Затова формиращата се в резултат на такъв сблъсък елиптична галактика постепенно старее и почервенява. Смята се, че същата участ очаква и Млечния път, когато той се слее с Андромеда след около четири милиарда години.

Дадената тук 2MASX J09442693+0429569 е пример за преходен етап, когато относително млада галактика се намира на пътя към превръщането в масивна, червена и мъртва.

Един вид опашките, излизащи от обекта, са типична черта за галактика, която сравнително скоро е преживяла сливане. Изучавайки характеристиките на нейното излъчване, астрономите не открили никакви признаци на звездообразуване, тоест целият газ вече е използван. Наблюденията говорят също за това, че раждането на нови звезди е спряло сравнително неотдавна – преди около един милиард години.

Изображението тук е представено във вида, в който го е изпратил Ник Роуз на конкурса Hidden Treasures, където всеки желаещ може да се потопи в архива от данни на „Хъбъл” и да състави от тях красива и информативна картина.

Източник: НАСА

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори