Колко е часът във Вселената?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESC
Антония Михайлова

Гледаме филми и играем игри, в които разнообразни стражи на галактики се придвижват от планета на планета, от галактика на галактика.

Откъде знаят точното време? Не им ли се налага постоянно да местят стрелките на своите часовници? Или някъде през Вселената преминава гигантски Гринуич? Колко е часът във Вселената?

Айнщайн е казвал, че всичко е относително. Ние знаем, че всичко се познава в сравнения. Но във физиката това „всичко“ е относително. Спрямо скоростта на светлината, която е постоянна за всяка точка на отчитане.

Ако светнем с фенерче пред себе си, можем да отбележим, че лъчът светлина се движи със скорост 300 000 км/сек, тоест това е скоростта на светлината.

Ако се движите с 200 000 км/с по-бързо от някой друг и светите пред себе си с фенерче, то другият ще види, че светлината от вашето фенерче се движи със скорост 300 000 км/с. Това е от негова гледна точка. От ваша гледна точка очевидно той ще се движи със скорост 100 000 км/с.

Но ако искате да измерите скоростта на светлината от вашето фенерче спрямо вас, то скоростта също ще бъде 300 000 км/с.

Възможно ли е да се изменя скоростта, с която усещате времето? За вас то ще изглежда нормално, но от гледната точка на другия човек вашето време ще върви по-бавно.

И така, споменахме колко бързо се движи светлината в километри в секунда, но не сме решили колко дълга е секундата. Освен това не сме се разбрали за дължината на метъра.

Това изглежда странно, защото на нас пространството и времето ни изглеждат абсолютни неща, а светлината е нещо, което се движи през пространството. Това е нашият опит. Ако се замислим, че времето и пространството са разтегливи и подвижни понятия, можем лесно да се объркаме.

Забавно е, че абсолютна се явява светлината, а пространството и времето са относителни. Затова времето зависи от вашата гледна точка, а това значи, че не съществува единно абсолютно време.

По такъв начин, поради относителността всяка точка във Вселената усеща времето с различна скорост. Когато наблюдаваме космическия микровълнов фон, става ясно, че се движим със скорост 630 км/с спрямо него. Това означава, че ние изпитваме времето малко по-бавно, отколкото би било в състояние на покой спрямо космическия фон.

Малко по-бавно, но ако отчитаме възрастта на Вселената, нашите космически часовници са изостанали с 30 000 години. Така че можете да преместите стрелките.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори