Колкото по-чиста енергия, толкова по-топъл климат

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© PhysOrg
Антония Михайлова

Растящите енергийни потребности и необходимостта от едновременно намаляване на парниковите емисии привлича вниманието към „чистите” източници на енергия. Но използването им може да има неблагоприятни последствия за климата.

Работа на изследователи от Масачузетския технологичен институт, публикувана в Geophysical Research Letters, сочи, че отглеждането на зърнени култури с цел получаването на биогориво, способно да осигури 10% от световните енергийни потребности, може да предизвика значително затопляне в отделни региони.

Учените изучавали възможните последствия от нарастването на производството на биогориво, като разглеждали два сценария. В първия се изсичат гори заради отглеждането на зърнени култури, а във втория горите се запазват, а производителността на съществуващите обработваеми земи се увеличава с използването на торове и напояване.

И в двата случая се оказало, че в глобални мащаби такива действия ще доведат до нарастване на парниковите газове – във вид на въглероден диоксид поради изсичането на горите или азотен оксид от торовете. Но затоплянето, предизвикано от емисиите, ще бъде частично балансирано от това, че земята, на която се отглеждат зърнени култури, отразява повече светлина. Освен това ръстът на производството на биогориво ще доведе до заместването на изкопаемите горива, което също противодейства на затоплянето.

Независимо че тези ефекти в глобални мащаби може да се контролират един друг, се оказва, че за регионите последствията може да са много сериозни и в някои случаи да се проявят далече от отглежданите култури. Изсичането на горите ще направи климата в тропиците по-сух и ще повиши температурите в басейна на Амазонка и в Централна Африка с 1,5оС. Тропическото затопляне ще доведе до по-нататъшно съкращаване на площите на горите и увеличаването на концентрацията на въглероден диоксид, което ще засили глобалното затопляне. Но в арктическите региони температурата ще се понижи поради повишената отражателна способност на повърхността вследствие на намаляването на горите.

В резултат на изследванията учените стигнали до извода, че стратегията, допускаща интензивно изсичане на горите за производството на биогориво, ще доведе до по-съществено нарастване на регионалните емисии и температури (особено в тропиците) в сравнение със стратегията, насочена към защита на горите и интензивно използване на обработваемата земя.

Източник: PhysOrg

Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори