Кометата ISON ще окъпе Земята с космически прах

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA, ESA, J.-Y. Li (Planetary Science Institute), and the Hubble Comet ISON Imaging Science Team
Антония Михайлова

Голямо количество кометен прах може да попадне на повърхността на нашата планета след прелитането покрай Земята на ярката комета C/2012 S1 (ISON). Неговото изследване може да даде нови данни за природата на кометите, смята Лев Гиндилис от Астрономическия институт „Щернберг”.

Той и колегите му събирали метеоритен прах, попаднал на Земята след взрива в атмосферата на Челябинския метеорит. Според оценките на учените частици от това космическо тяло може да падат на повърхността в продължение на още две години – за частиците с микронен размер, и в продължение на три месеца – за частиците около 10 микрона.

„През януари 2014 г. покрай Земята ще премине ярката комета ISON, която ще посипе Земята с мощен поток от космически прах”, се казва в доклад на Гиндилис на конференцията в гр. Чербакул, посветена на Челябинския метеорит.

Кометата C/2012 S1 (ISON) е открита през септември 2012 г. от руския астроном Артьом Новичонок и колегата му от Беларус Виталий Невски на обсерватория в района на Кисловодск, влизаща в мрежата ISON.

През ноември 2013 г. кометата ще премине на 0,012 астрономически единици от Слънцето (една астрономическа единица е равна на разстоянието между Земята и Слънцето, или около 150 млн. км). В това време яркостта на кометата може да достигне яркостта на пълна Луна и е възможно да стане най-ярката за столетието. През декември кометата ще премине на минимално разстояние от Земята – около 0,4 астрономически единици.

„Частици от кометния прах ще достигнат повърхността на Земята след няколко месеца, а най-малките – няколко години след преминаването на кометата покрай Земята. Те ще може да се събират по цялата повърхност на планетата. И може да се изберат най-подходящите места, отдалечени от източници на техногенна прах (високопланински ледници и снегове, арктически райони, Антарктида), както и райони с повишена магнитна аномалия”, казва Гиндилис, цитиран от РИА Новости.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори