Гигантска „чуждоземна“ комета се приближава към Слънцето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени наблюдават огромна „извънземна“ комета, която се движи право към слънцето. Смята се, че космическата ледена топка с ширина 3,7 мили (6 километра), наречена 96P/Machholz 1, идва от някъде извън нашата слънчева система и се наблюдава от космическия кораб на Европейската космическа агенция (ESA) за слънчева и хелиосферна обсерватория (SOHO).

Кометата се движи към нашата звезда в орбитата на Меркурий, оставяйки ледена следа след себе си. Кометните опашки се състоят основно от газ, който се стича зад замръзналите буци лед и газ, докато се нагряват от слънчевата радиация.

През 2008 г. анализ на материала, изхвърлен от 150 комети, установи, че 96P/Machholz 1 съдържа по-малко от 1,5% от очакваните нива на циан, като същевременно е с ниско съдържание на въглерод – което кара астрономите да заключат, че може да е нарушител от друга слънчева система.Сега неговото гмуркане към слънцето може да разкрие още повече от неговите тайни.

Учените смятат, че може да е бил изпратен на особена орбита, след като е бил изхвърлен от първоначалната си слънчева система от гравитацията на гигантска екзопланета.

Едно от многото очарователни неща за Machholz 1 е как размерът му позволява да оцелее. Повечето комети, насочващи се по посока на слънцето, обикновено са по-малки от 10 метра, което означава, че изгарят, когато се приближат. Но огромният Machholz 1 е защитен от пълно изпаряване, така че успя да направи пет близки преминавания до Слънцето откакто беше открит през 1986 г.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори