Космически рентгенов исполин ще дебне черни дупки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Новата обсерватория ще изучава потоците горещ газ, излъчвани в рентгеновия диапазон.
© ESA
Антония Михайлова

Европейската космическа агенция планира да изведе на земна орбита нов космически телескоп – Athena (Advanced Telescope for High-Energy Astrophysics).

Апаратът ще стане най-голямата за цялата история орбитална рентгенова обсерватория, която ще изследва рентгеновите изхвърляния, излъчвани от черни дупки, и други явления в този диапазон.

Пускането на телескопа Athenа, чиято стойност ще бъде около 1 милиард евро, е предназначено за 2028 година.

„Athena ще направи революция в нашето виждане за природата на черните дупки и други космически структури, заобиколени от горещи газове. Именно тези знания не ни достигат за по-високо ниво на разбиране на Вселената“, казва водещият изследовател на проекта Пол Нандра, директор на Института за космическа физика на обществото „Макс Планк“.

На първо място изследователите планират да използват телескопа за изучаване на процеса по формиране на свръхмасивни черни дупки и въздействието на тези обекти върху галактиките, които ги заобикалят. Както изчислили астрономите, голяма част от обичайната материя се пада на нишки горещ газ, разтегнати между галактиките. Учените ще използват спектрометър за определяне на химичния състав на горещия газ, а също Доплеров ефект за насочване на неговото движение.

Проектът Athenа възникнал в ESA след разпадането на сътрудничеството на европейците с НАСА и японската космическа агенция JAXA, които планирали съвместно са построят Международна рентгенова обсерватория. Конструкцията на Athenа е преразгледана през 2013 на заседание на ESA, а през 2014 г. агенцията обяви своите планове да реализира този проект.

Още през ноември 2013 година астрономите от Европейската космическа агенция обозначиха две главни цели за изследване в дългосрочна перспектива – „Горещата и енергийна Вселена“ (The hot and energetic Universe), която ще се изучава от 2028 година, и „Гравитационната Вселена“ (Gravitational Universe), чието изучаване ще започне през 2034 г. Основен инструмент за изследване на „горещата“ Вселена ще бъде телескопът Athenа.

В сравнение с рентгеновите обсерватории, които работят днес –Чандра“ и XMM-Newton, новият Athenа ще бъде наистина огромен апарат – само специализираните му огледала ще бъдат 30 пъти повече, отколкото на съвременните устройства.

Така ще изглежда телескопът Athena.
© Athena Project

Телескопът също така ще строи картина с по-висока резолюция и ще има значиетлно по-висока способност да анализира рентгеновите спектри. Рентгеновите лъчи могат да бъдат детектирани само по пътя на тяхното отразяване от метални огледала при много малки ъгли. Огледалата на Athenа ще бъдат изпълнени от огромно количество малки силициеви ленти, изработени с използването на методика от полупроводниковата промишленост. Разработчиците отбелязват, че това е съвсем нов начин за конструиране на телескопи.

Новата космическа обсерватория ще бъде отворена за всички учени – всеки астроном ще може да се възползва от данните на Athenа за провеждане на своите изследвания. Утвърждаването на дизайна и бюджета на телескопа ще стане в близките години, тъй като стартът на строителството е предвиден за 2019 г.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори