Космически робот ще обучава астронавти

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Motherboard
Димитър Димитров

През 2011 НАСА поставя робот на Международната космическа станция. Робонавт 2 (Robonaut 2) бил тромав и служил основно като дисплей, но затвърдил позициите на автономните машини, изследващи космоса.

Сега, стъпка по стъпка, мечтата се превръща в реалност. Група изследователи от Френския национален изследователски институт (CNRS) са разработили софтуер, който създава „автобиографична памет“ у роботите, като така те могат да научават неща не само чрез програмиране, но и чрез взаимодействие с околния свят – точно както правят хората.

„Смятаме, че хуманоидните роботи, които работят с хора, ще обогатяват опита си и ще го споделят по подходящ начин“, пишат учените.

За да докажат концепцията си, изследователите инсталирали самообучаващия се софтуер в робот Нао (Nao) и заснели как се научава да помага на хора да подменят електронни карти – периодична задача на МКС.

Роботът не само успял да се научи да извършва задачата, следвайки само човешки инструкции, но и обърнал процеса – обучил човек, който не знаел как става, а цялата комуникация била водена на естествен (човешки) език.

„Голяма част от нововъведенията в изследването са свързани с обръщането на ролите. Роботът вече не само се учи от хората – той заема позицията на учител.“

Роботът Нао демонстрирал пет нива на обучение – умението да научава прости задачи от хората; да свързва задачите в сложен план; да изпълни задачите ефективно; да предаде знанията си на други хора; и да отговаря на въпроси, свързани със задачите.

Роботи, изпратени за постоянно на МКС, ще служат като хранилища за знания и ще помагат при екстремните ситуации, които могат да се случат в космоса. Ще обучават астронавти, които се сменят на шест месеца и затова няма как да имат опита, който ще имат роботите.

„Изследователите се надяват да тестват Нао в истински условия, в космоса, при нулева гравитация“, пишат от Френския изследователски институт. „Надяват се също хуманоидните роботи да навлязат в друга сфера на приложение – помощ за възрастни хора, като роботът би играл ролята на лично хранилище за памет.“

The Epoch Times

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори