Космически вишни се оказаха необясним феномен

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Phis.Оrg
Антония Михайлова

Космическа загадка обедини японски монаси и учени – от костилка, изпратена от Земята на МКС, израснало и разцъфтяло с необичайни цветове вишнево дърво. Това се случило няколко години преди очаквания срок.

Четиригодишната фиданка внезапно разцъфтяла на първи април – с шест години по-рано от предвидения срок. Това събитие предизвикало вълна въодушевление сред будистките монаси в древен японски храм, до който се вие вишната.

„Чудно е колко бързо израсна тази сакура. Досега не сме успявали да отгледаме нито една вишна от костилка от нашето дърво, което е вече на 1250 години. Всички сме много щастливи за нашата древна сакура, най-накрая има потомство“, казва Масахиро Кадзита, настоятел на будисткия храм Ganjoji в Япония.

Чудната костилка била една от многото, събрани в 14 различни японски региона за пътешествие в Космоса. Колекцията заминала на МКС през ноември 2008 година и се върнала през юли следващата година на Земята, след като прелетяла 4100 пъти земното кълбо.

Някои от „възвръщенците“ били изпратени в лаборатория, но повечето били върнати и засадени по родните си места, включително и тази до храма.

През април тази година космическата сакура, извисила се на четири метра, неочаквано за всички разцъфтяла. Всяко цветче има по пет венчелистчета, докато цветчетата на сакурата майка има по тридесет.

Обикновеното вишнево дърво трябва да навърши поне десет години, преди да започне да цъфти, затова този феномен предизвикал доста шум сред научните и религиозните кръгове в Япония.

Японският астронавт Коичи Ваката с пакета костилки от вишни на Международната космическа станция, 13 април 2009 година.

Цъфнали и други четири вишневи дръвчета от космическите костилки, засадени в други области на Япония.

Загадката на цъфтящата сакура хвърлила в недоумение учените. Според тях става дума за „извънземно явление“. Една от хипотезите за феномена е, че геномът на вишневите костилки се е видоизменил в резултат на облъчването с космически лъчи в продължение на осем месеца.

Точните причини на това явление обаче са неизвестни.

Категории на статиите:
Загадки

Коментари

  • Променило се е земното привличане, и оттам геомагнетизмът е повлиял по различен начин на дървото в сравнение със земните условия.

    Aliya 12 април 2014 14:46 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори