Котката на Шрьодингер се показа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Тези очертания на котки са създадени от светлинни частици, които никога не са виждали оригинала на изображението.
© Gabriela Barreto Lemos
Антония Михайлова

Физици от Виена и Ню Йорк за първи път демонстрираха снимки от камера, която не е виждала оригинала на изображението.

Визуализацията, направена от апарата с помощта на шаблон и лазер, има формата на котка и символично напомня за квантовия ефект „котката на Шрьодингер“.

В работата си учените използвали квантово заплитане (нелокалност), за да демонстрират за пореден път мисловния експеримент на Шрьодингер. Същността на квантовото явление се заключава в това, че е невъзможно да се определи жива или мъртва е котката (в класическия смисъл), без да се отвори кутията, в която тя се намира.

Според квантовата механика (зависима от интерпретациите) отварянето на кутията (провеждане на процедура по измерване) променя състоянието на котката и наблюдателят вижда животното вече не в това състояние, в което то е било по-рано. От квантова гледна точка котката се е намирала в състояние, описващо едновременно живата и мъртва котка.

В експеримента учените заплели фотоните от изображението на предмет във формата на котка с други кванти светлина. Последните, по силата на квантовата нелокалност, показали първоначалното изображение на котката от първата група частици.

Особеност на подхода на специалистите било използването на двойка лазерни лъчи с две различни дължини на вълната (например червена и жълта или синя и жълта).

За създаването на оригиналното изображение на котката учените използвали шаблон с формите на животното. Както отбелязват физиците, те „не са открили нова наука, но стриктно са демонстрирали старата“.

Явлението, показано от учените, няма класически аналози. В квантовия свят ситуацията е друга – заплитането предполага, че подсистемите на единната преди система след разделянето им на разстояние продължават да изпитват взаимно влияние. Обсъждането на въпроса за това, как се съотнасят принципът на локалност и заплитането, приема различни форми и зависи от интерпретацията на квантовата механика.

Учените са подали заявка за патентоване на инсталацията, създадена в хода на експеримента. Физиците смятат, че начинът за визуализация на заплетени фотони с двуцветни вълни може да намери приложение в медицината за създаване на ясни изображения на увредени тъкани, без последните да се подлагат на въздействието на вредната радиация, или при производството на силициеви чипове.

Резултатите от изследването на учените са публикувани в сп. Nature.

Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори