Кой издълба дерета на астероида Веста?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Сондата Down събира спектрални данни от Веста. © NASA/JPL-Caltech/UCLA/McREL
Антония Михайлова

На астероида Веста са открити загадъчни криволичещи дерета – тесни канали, които прорязват някои кратери и много приличат на следи от потоци вода, свидетелстват резултатите от анализа на снимки, направени от сондата Dawn.

„Правите дерета, които виждаме на Веста, са христоматиен пример за следи от работата на потоци сух материал, такъв като пясък. Срещали сме ги на Луната и очаквахме да ги открием и на Веста. Но тези криволичещи дерета са нещо необичайно, не очаквахме да ги открием и все още се опитваме да разберем тяхната природа, казва Дженифър Скъли от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, която ръководи работата по дешифровка на снимките.

На изображенията от сондата Dawn са открити два типа тесни канали, прорязващи стените на млади кратери на Веста.

© NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

„На Земята подобни образувания има например в кратера Метеор в Аризона и те са създадени от вода. На Марс въпросът за механизма на възникване на такива канали все още остава дискусиоенен. Необходимо е внимателно да анализираме данните за тези дерета на Веста, преди да говорим за техния произход”, отбелязва Кристъфър Ръсел, ръководител на проекта Dawn.

Сега учените предлагат различни хипотези за възникването на марсианските дерета. Някои смятат, че те са възникнали на места, където е текла вода, други предполагат, че това са следи от марсианския „сух лед”. Едно от изследванията през 2010 г. показало, че въглеродно-киселинният скреж може да доведе до появата на ручеи в пясъка на Червената планета.

© NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Сондата Dawn е изстреляна на 27 септември 2007 г., а от 18 юли 2011-а за първи път в историята влиза на орбита около астероида Веста. Това е първият космически апарат, който, изучавайки от орбита едно небесно тяло – Веста, се е отделил от него и е продължил пътя си към друго – към планетата джудже Церера.

Източник: JPL/NASA

 

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори