Кой, по дяволите, „бермъти“ водата?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

ForWallpaper.com
Антония Михайлова

Изводите на учените: прочутият Бермудски триъгълник изобщо не е загадка на природата, а глобална мистификация.

През май тази година във водите на Карибско море се материализирал тайнствен кораб. Той се появил западно от Хавана, в зона, забранена за навигация. Властите на Куба се опитали да се свържат с кораба, но безуспешно. Наложило се да изпратят за прехващане три патрулни кратера.

Техните екипажи видели огромен товарен параход със 100-годишна давност, плавал под американски флаг. А когато военните се качили на борда, не открили ни един човек. От бордовия дневник ставало ясно, че откритият кораб е SS Cotopaxi, отплавал от Чарлстън с въглища на борда на 29 ноември 1925 г.

Последният запис в дневника датирал от 1 декември 1925 година. Почти 90 години SS Cotopaxi се смятал за изчезнал във водите на Бермудския триъгълник. И ето че корабът се върнал.

Тази история обиколи световните медии, прибавяйки нова мистика към славата на Бермудския триъгълник като загадъчно място, където освен че изчезват кораби, вече се и появяват. И чак след по-внимателно вглеждане в новината забелязали, че първото съобщение е публикувано от американския портал World News Daily Report, специализиран в измислени забавни истории. Още един опит да се разплете Бермудският триъгълник се провалил.

Небрежността – майка на легендите

Американският изследовател Лорънс Куше провел цяло изследване и изяснил, че почти 90 процента от всички мистични случаи в този район или са измислени, или имат рационално обяснение. Или поне тези, при които са известни годината на произшествието и името на кораба. Други пък са се случили извън пределите на Бермудите.

Една от най-известните истории е свързана с изчезването на пет бомбардировача торпедоносци Avenger през декември 1945 година. Според легендата самолетите били под управлението на 14 опитни пилоти и изчезнали от радарите при ясно време. Но според Куше на полет са се отправили курсанти, в морето се е разразила буря, а единственият опитен пилот бил зле запознат с географията на района. Той просто се заблудил. Когато по негова заповед Avenger се опитали да се приводнят, ги връхлетяла бурна вълна. бермудски триъгълникДруг ярък пример е корабът призрак „Розали“, открит през август 1840 г. недалече от столицата на Бахамските острови Насау. Куше изучил датите, маршрутите, сверил с бюлетина на застрахователната компания „Лойд“. В него се намирал и ключът! На 3 август 1840 година корабът заседнал в плитчина в Бахамския пролив. Пътниците и екипажът били евакуирани, а по време на прилива корабът бил отнесен в океана.

„Легендата за Бермудския триъгълник е изфабрикувана мистификация – стигнал до извод Лорънс Куше. – Тя е възникнала в резултат на небрежно проведени разследвания, а след това е била доработена от авторите, които със или без умисъл са използвали неверни теории, грешна документация и всевъзможни сензационни „откровения“. Тази легенда е повтаряна толкова често, че са започнали да я приемат като нещо достоверно.

Теченията са виновни за ураганите

Привържениците на аномалните версии изчисляват почти 140 тайнствени изчезвания на кораби и самолети в района на Бермудския триъгълник. Първите от тях са от 1502 година! Тогава „дяволският триъгълник“ бил погълнал наведнъж 27 каравели. И очевидно с всяка година Бермудите стават все по-ненаситни.

Ако вземем тези думи на доверие, то за 500 и повече години в Бермудския триъгълник трябва да е изчезнала една трета от целия световен флот. Но до 1964 г. никой не подозирал за черната дупка в Карибско море. Мястото става загадка с леката ръка на литератора Винсънт Гадис, публикувал статията „Смъртоносният Бермудски триъгълник“ в едно от американските списания за спиритизъм.

Оттогава триъгълникът е изучаван от–до. И се оказало, че корабите и самолетите изчезват в него не по-често, отколкото във всяка друга точка от океана. Макар че времето тук е рядко неподходящо за навигация – постоянно бушуват бури и се спускат мъгли. Виновни обаче са далеч не колонии от пришълци на дъното (както твърдят някои), а силните течения.

В този район се сблъскват цели шест големи течения – Гълфстрийм, Севеноатлантическото, Флоридското, Северно и Южно пасатно и Междупасатното противотечение. А също няколко десетки по-малки течения. Поради разликите в температурите възникват мъгли и скокове в налягането, които водят до бури.

Чудовищата на дъното

Друг мит за Бермудския триъгълник почти изцяло се потвърждава от изследователи – на дъното на триъгълника наистина живеят морски чудовища. Но не гигантски кракени убийци, а „едва“ четириметрови акули и огромни змиорки.

Морските обитатели на Бермудите са изучавани от Жак-Ив Кусто преди почти 30 години. Неговата експедиция открила на дъното на Карибско море множество дълбоководни пещери, предпочитани за дом от най-различни обитатели.

„Когато очите ви привикнат към тъмнината, постепенно започвате да забелязвате, че пещерата е пълна с движение – описва спускането в една от тези пещери биологът Чарлз Шепърд, професор по биологични науки към университета „Уоруик“. – Там може да спят акули, най-често – акули-медицински сестри. Това е сравнително неопасна акула с неголяма уста, хранеща се с мекотели. Но тя лесно се възбужда и е достатъчно голяма, затова може да ви награди с прилични синини, ако я разтревожите и тя внезапно се хвърли към изхода на пещерата.“

Възможно е някъде в дълбините на пещерите да се крият и неизвестни на науката животни. Но едва ли на някой сериозен биолог ще му хрумне да ги вини в изчезването на кораби.

Хроника на загиналите кораби

Най-известните изчезвания

Тези, които вярват в мистерията на Бермудския триъгълник, си имат свои аргументи. Ето само няколко произшествия, за които няма рационално обяснение. Или поне засега.

  • 1872 г. Тайната на „Мария Селесте“. Опустялата бригантина е открита от моряци на кораба „Деа Гратия“. Според техните разкази на кораба нямало никой, макар че на котлона още вряла някаква храна и кафето в чашите дори не били успели да изстинат.
  • Март 1978 г. Изчезването на американския бомбардировач КА-6 по време на тренировъчен полет. Самолетът бил във връзка със самолетоносача „Джон Кенеди“, но когато влязъл в зоната на триъгълника, връзката прекъснала. Търсенето на самолета не дало резултат.
  • 13 април 1925 г. Сигнал SOS от японския параход „Раифуку Мару“. Радистите от всички кораби, озовали се наблизо, чули зов за помощ: „Това е като удар от кама! По-бързо на помощ! По-бързо, няма да се спасим!“ Повече радистът от „Раифуку Мару“ не успял да обясни. Връзката прекъснала, а корабът не бил открит.
  • 5 декември 1946 г. Загадката на шхуната „Сити Бел“. Абсолютно цял кораб бил открит недалеч от Бахамските острови. На борда нямало никой, но всички спасителни лодки били на местата си.

Комсомолская правда

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори