Разкриха тайната на Бермудския триъгълник

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Victor Habbick / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Към известните версии за Бермудския триъгълник се прибави още една, според авторите й – най-реалистичната.

Бермудският триъгълник е споменат за първи път от писателя Винсънт Гадис през 1946 г., когато той написал статия за сп. „Аргоси” за странното изчезване на рейс 19. Бермудският триъгълник е област в Атлантическия океан между Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико. Казват, че този триъгълник е място, където тайнствено изчезват кораби и самолети. Но защо?

Изглежда, австралийски учени – проф. Джоузеф Монаган и студентът Дейвид Мей от университета „Монаш” в Мелбърн, са разкрили неговата тайна. Причината за тайнствените изчезвания е природният газ метан.

Океанографите, изследващи някои опасни области на морското дъно, са открили места на древни изригвания с голямо струпване на метанови хидрати. Според предположенията на учените метанът, освобождавайки се от естествени пукнатини на морското дъно, се превръща в огромни газови мехури, които след това се разширяват, издигат се на повърхността на водата и там се взривяват. После газът се издига във въздуха. Това предположение е изказвано и преди от учени, но сега двамата изследователи са го доказали експериментално.

Монаган и Мей използвали компютърно моделиране, за установят вярна ли е тази теория. Резултатите показали, че всеки кораб, попаднал в метановия мехур, отива на дъното. Тези гигантски газови мехури са способни да свалят и намиращ се във въздуха самолет.

За потвърждение на получените резултати учените направили експеримент с голям резервоар с вода. После пускали от долната му част големи мехури метан към плаващи на повърхността кораби играчки. И установили, че корабите отивали на дъното, ако корабът се намирал в средата или в краищата на мехура. Ако морският съд се намирал на достатъчно разстояние от края на мехура или непосредствено над него, не го грозяла опасност. Това може да обясни някои случаи, когато в Бермудския триъгълник са откривани кораби с мъртви членове на екипажа, върху чиито тела не е откривана и драскотина. Излиза, че те просто са се задушили от отровния газ.

Засега остава загадка как изглежда в действителност метановият мехур и как той нарушава повърхността на водата, излизайки от океанските дълбини. Според някои данни в Бермудския триъгълник за последните 500 години не е имало изхвърляне на газ. Или просто не е регистрирано такова.

Другите версии

Останали технологии от потъналата Атлантида

Съществува мнение, че Бермудският триъгълник е мястото, където е потънала Атлантида. Според легендата източник на енергия за града били кристали, изпращащи вълни от дълбините на океана, които предизвикват прекъсвания в работата на навигационните уреди на корабите и самолетите.

Изкривяване на времето

Портали, водещи към други измерения, прекъсвания в пространството и времето… Според някои данни за 500 години са погубени 1000 живота, а за последното столетие – 50 кораба и 20 самолета. Бреговата охрана твърди, че има доказателства за аномалии в тази област, но чак за пътешествия във времето… Ентусиастите обаче вярват, че в Бермудския триъгълник има „сини дупки” – останки от тунели на времето, по които извънземните пресичали измеренията, за да стигнат до Земята.

Умишлени атаки

Това е причина, неподкрепена от нищо освен от многобройните нещастни случаи във водата и въздуха. Макар че ако се говори за рейс 19, то няма доказателства самолетът да е бил жертва на нападение. Мнозина вярват, че това може да е причината за изчезването на други кораби и самолети. Тези умишлени атаки включват както военни действия, така и случаи на пиратство.

Геомагнитни полета

Странните изчезвания в Бермудския триъгълник са били свързани с проблеми в навигацията. Затова геомагнитните полета може да станат реална причина за нещастни случаи. Съществува теория, че в тази област има магнитни аномалии и че триъгълникът е едно от двете места на Земята, където се изравняват истинският север с магнитния север, което може да доведе до проблеми с навигационните уреди.

Гълфстрийм

Течението Гълфстрийм е като река в океана, която започва от Мексиканския залив и тече през протока Флорида в Северния Атлантик. Това течение заема област с ширина 64-70 км. Гълфстрийм лесно може да отклони самолет или кораб от курса, а в Бермудския триъгълник се намират едни от най-дълбоките падини в морето, някои от които отиват на 8534 м, където да са потънали морските съдове.

Времето и големите вълни

Карибско-атлантическите бури водят до непредсказуемо време в областта на Бермудския триъгълник. Това може да е една от причините за изчезванията. Според Норман Хук от службата за морски данни в Лондон, „Бермудският триъгълник не съществува”. Той твърди, че всички нещастни случаи са предизвикани от времето. Тук често се наблюдават разрушителни урагани, а също и големи вълни, които потапят корабите и нефтените платформи. Неотдавнашни данни от спътници са фиксирали 25-метрови вълни в открито пространство.

Човешка грешка

Дезориентацията в пространството и объркването в датчиците са редки, но са известна причина за няколко процента от разбиването на самолети.

Пълна измислица

Единственото обяснение е в неговата липса. Теорията за Бермудския тригълник е основана на предразсъдъци, които държат в напрежение хората вече няколко столетия. С времето писателите са взели за основа легендите и дори записките на самия Христофор Колумб за това, че в „тази област се наблюдават странни танцуващи огньове на хоризонта”, „огнени езици в небето” и излизането от строя на навигационните инструменти и са продължили да развиват този мит.

И за любителите на непознатото:

Корабите и хората са били похитени от извънземни.

Източник: КР

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментари

  • Изглежда твърде невероятно тези кораби и самолети да са били похитени от извънземни,по-скоро
    причината е или в геомагнитните полета,или в газовите мехури.

    Николай Алексов 24 октомври 2014 14:36 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори