Коя е най-близката планета до Земята?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Здравият разум би казал, че отговорът е или Марс, или Венера, нашите съседи. От двете, Венера се приближава по-близо до Земята в сравнение с всяка друга планета и нейната орбита е най-близка до нашата. Но както се посочва в статия във Physics Today, повече от половината време Венера не е най-близката планета; Меркурий е.

Всъщност учените зад статията анализират числата и установяват, че средно Меркурий е най-близката планета не само до Земята, но и до всяка друга планета в Слънчевата система.

Учените разработиха симулация на нашата слънчева система, включваща всички планети, движещи се в орбитите си. Те оставят планетите да обикалят около Слънцето в продължение на хиляди симулирани години, като през цялото време изчисляват разстоянието между които и да е две от тях. След това учените осредняват тези стойности заедно, за да намерят кои планети са най-близо една до друга във времето.

Изненадващо те откриват, че Меркурий е най-близката планета до всичките седем други планети. Това може да изглежда невъзможно, но има смисъл, ако осъзнаете, че всяка планета прекарва около половината си време от противоположната страна на Слънцето. В случая със Земята, докато Венера се приближава много до Земята, тя също прекарва много време много, много далеч от нас.

Това е много различен начин за изчисляване на „най-близката планета“, в сравнение с начина на изчисляване, който повечето хора използват; обикновено разстоянието от една планета до друга се приема като разстояние между орбитите на двете планети.

Но този резултат показва, че когато става въпрос за това коя е най-близката планета до Земята, има повече от един начин да определим най-близкия ни съсед.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори