Кулата на природата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

0 - подводна местност; 1 – океан; 2 – джунгла; 3 – блато; 4 – савана; 5 – пустиня; 6 – пещера; 7 –водопад; 8 – река; 9 – поляни (затревени площи); 10 – планина; 11 – ледник.
Димитър Димитров

Смята се, че хората, които живеят в градовете, имат 40% по-голям шанс да изпаднат в депресия. Но също така се смята, че негативните мисли могат да бъдат премахнати само чрез 90 минути разходка из природата.

Небостъргачът на същността би трябвало да създава този ефект у посетителите му. Това е проект, спечелил конкурса за небостъргачи за 2015 година. Идеята е на полски архитекти, а самият небостъргач ще бъде висок 630 метра. Площта на огромното здание ще е над 33 хил. квадратни метра и ще има 11 различни екосистеми, които посетителите ще могат да наблюдават.

„Искахме нещо, което ще се слива с градската атмосфера“, казва Якуб Пудо (Jacub Pudo), който е част от екипа. „Нещо, което ще ни позволи да влезем и да се изгубим вътре.“

Посетителите ще преминават през различните екосистеми чрез серия от изкачващи се рампи. В дизайна на небостъргача липсват вертикални колони и затова рампите ще служат за допълнителна опора.

Екосистемите ще преминават плавно една през друга, като това ще изключи „шока“ от рязкото прескачане между африканската савана и антарктически ледник например. Приличащите си екосистеми се намират в близост една до друга.

За тези, които искат бързо да преминат през всички възможности, има стълбища и асансьори, които водят да определени екосистеми. Сградата пропуска слънчевата светлина и затова няма да има нужда от изкуствено осветление. Синтетичната обвивка на небостъргача обаче ще дава мътен вид на стъклото и така природната джунгла не може да бъде наблюдавана от градската.

Покривът на пустинята ще се намира на височина 29 метра, този на поляните ще е на 60 метра, а върховете на планините ще бъдат високи 89 метра. С толкова голямо пространство изгледите ще изглеждат по естествени, смята Пудо.

Ще има и елегантен цикъл на водата. Тя ще се движи отгоре надолу. Ледникът се разтапя и водата се влива в река, която се превръща във водопад, който отива към блато, което пък от своя страна ще носи вода за океана, който се намира най-долу.

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори