Киборгите оживяват в National Geographic

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

YouTube
Димитър Димитров

От атлет, който контролира протеза чрез съзнанието си, до модифицирана ДНК или бионично око – киборгите ще бъдат също толкова разнообразни колкото хората от плът и кръв. Според автора на проекта Пол Гиамати (Paul Giamatti) киборгите дори ще бъдат нещо повече от хората.

Новата продукция на National Geographic се казва Пробив (Breakthrough) и в нея ще бъдат показани хора с иновативно мислене и тяхното мнение относно бъдещето на хората киборги. Ще бъдат разисквани и етичните спорове относно сливането на хората с машините.

В поредицата ще бъдат изследвани шест от основните проблематични теми на нашето поколение – пандемиите, технологиите за създаване на киборг, човешкия мозък, стареенето, алтернативните енергии и недостига на вода. Ще бъдат показани и хората, които стоят зад решаването им.

Терминът „киборг“ идва от научна публикация от 1960 година и означава „хора, които са зависими от електронни устройства като пейсмейкър или изкуствено бедро“. Но киборг може да бъде и човек, който използва екзоскелет, за да вдига тежки предмети или глухоням, който носи електронни дрехи, които „чувстват“ звука, обяснява Гиамати.

Киборгите дори може да имат генетично модифицирана ДНК, което всъщност означава, че микроскопични програмируеми нанороботи заменят определени ДНК „букви“ с други, по-здравословни за индивида, казва експертът по генетика от Харвардския университет Джордж Чърч (George Church).

Целта на Гиамати е да изследва границата между човек и машина. Например, наистина ли някой, който използва няколко вградени в себе си устройства и дори има променена ДНК структура, ще бъде смятан за човек. Докато се опитва да отговори на такива въпроси, Гиамати ще покаже някои от най-модерните технологии в тази сфера и хората, които стоят зад тях.

„Те не са просто брилянтни учени, те имат въображение, изобретателни са и обмислят всичко с детайли“, казва Гиамати. „Те мислят за това, което ни прави хора и това, което един ден ще ни направи нещо повече от хора.“

Може да наблюдавате поредицата от 1 ноември по National Geographic Channel.

Live Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори