Към перихелия лети комета. И „Розета“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Кометата 67P / Чурюмов–Герасименко. © ESA
Антония Михайлова

Сондата „Розета“ продължава изучаването на кометата 67P/Чурюмов–Герасименко. Екипът на мисията започна обратното броене в приближаването на кометата към перихелия – най-близката до Слънцето точка от нейната орбита.

Апаратът изучава кометата вече повече от година. В хода на наблюденията, които са започнали през март 2014 г., учените са станали свидетели на взрив на кометата, а в края на април миналата години изяснили каква е нейната форма.

Когато „Розета“ снижила орбитата си до 100 км на 6 август 2014 година, апаратът започнал да анализира свойствата на космическия обект – вътрешния състав, повърхността, заобикалящите го прах и газ.

Известно е, че кометите се състоят от прах и лед. Слънцето превръща леда в пара, която заедно с газове и прах образува атмосферата на кометите, или т.нар. кома, и зрелищната им опашка.

Цикълът на въртене на 67P/Чурюмов–Герасименко е 6 години и половина. Най-отдалечената от Слънцето точка от орбитата се намира зад Юпитер, перихелият е разположен между орбитите на Земята и Марс. перихелий на Чурюмов-ГерасименкоВ момента на „срещата“ с „Розета“ кометата се е намирала на около 540 млн. километра от Слънцето. Към 13 юли, около месец преди перихелия, разстоянието е било 195 млн. километра. Кометата 67P/Чурюмов–Герасименко и заедно с нея апаратът „Розета“ ще достигнат перихелия на 13 август и ще се окажат на разстояние 186 млн. км от Слънцето.

„Перихелият е важна дата в календара на всяка комета, още повече за мисията „Розета“, тъй като за първи път до комета в този момент ще се намира космически апарат – отбелязва Мат Тейлър от проекта „Розета“. – С нетърпение чакаме момента, в който ще можем да видим как се променя ядрото на кометата, активността и нейната плазмена среда.“

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори