Кървавите дъждове над Испания намериха обяснение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Galleryhip.com
Galleryhip.com
Антония Михайлова

Библейските „кървави дъждове“, които се излели над Западна Испания през изминалата есен, били продукт на проявата на червени водорасли в горните слоеве на атмосферата, където се формират дъждовните облаци.

Това става ясно от статия, публикувана в Spanish Royal Society of Natural History Journal.

В началото на миналата есен жителите на няколко села в околностите на Самора започнали да мислят, че е започнал краят на света – реки, басейни и прочие резервоари внезапно се запълнили с кървавочервена течност.

В опит да разкрие причината на това необичайно явление, един от жителите на този край – Жоаквин Перес – обърнал внимание, че преди появата на „кръвта“ във водоемите над Западна Испания се излели силни дъждове. Той решил, че те може да са били източник на този цвят, и проверил своята теория, като събрал образци дъждовна вода в следващите дни.

Подозренията му се потвърдили – дъждовната вода наистина била оцветена в червено. Перес забелязал, че във водата се съдържали малки частици, които ѝ придавали червената окраска. Той решил да разбере какво представляват те и изпратил образци от водата на учените от университета на Саламанка.

© Joaquín Pérez

© Joaquín Pérez

Когато химиците от университета под ръководството на Хавиер Лоцано (Javier Lozano) анализирали съдържанието, с учудване открили, че виновници за „кървавия дъжд“ били доста добре известните на публиката червени водорасли Haematococcus pluvialis.

Днес те се използват широко в промишлеността за производство на оцветители и антиоксиданта астаксантин, който се появява в голямо количество в обвивката на този микроб, когато не му достигат хранителни вещества или светлина. Благодарение на това в неблагоприятни условия прозрачните води на реките и езерата се оцветяват в яркочервен цвят.

Засега учените не знаят как тези микроби може да са се появили в дъждовните облаци над Иберийския полуостров, тъй като Haematococcus pluvialis обикновено обитават умерените и арктичните ширини и фактически отсъстват в по-топлите региони на Земята.

Съдейки по характера на движението на ветровете в дните, предшестващи „кървавите дъждове“ през есента на 2014 година, техен източник може да са както западните региони на Португалия, така и изтокът на Северна Америка.

Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори