Кюриосити може отново да сондира повърхността на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA / JPL Caltech
Ивайло Красимиров

Роувърът на НАСА изследващ Марс се е сблъскал с някои проблеми по време на пътуването си по повърхността на Червената планета. Сред проблемите са износени колела, проблеми в електросистемата и при сондирането на марсианската почва.

Колелата засега се държат все още добре и действат както трябва, електрическите проблеми се оправят, но затрудненията при сондиране на почвата преследват машината вече повече от година.

Целта на сондажите е да се изкопава почва, която след това да бъде смилана на прах, така че да може да бъде изследвана от лабораторните инструменти на Кюриосити.

В края на 2016 г. уредът за сондиране на роувъра спря да работи. Екипът на Кюриосити на Земята се опитва да фиксира повредата още оттогава. Сега стана ясно, че може би най-накрая е постигнато успешно решение.

НАСА просто смени технологията и описва новия метод за сондиране като „метод на по-свободна ръка“. Кюриосити сега изтласква бургията надолу с „ръката си“ и наблюдава напредъка й, използвайки сензор за сила, за да запази бургията от удар и чупене.

Сондаж на Кюриосити / НАСА

Сондаж на Кюриосити / НАСА

Снимка на НАСА, публикувана в сряда, показва последици от сондирането и изглед на повърхността на Марс, където се вижда малка светло сива могила от прах. От НАСА казват, че отворът от половин инч (около сантиметър) е „достатъчен, за да потвърди, че новият метод работи чрез механичен способ“.

Заместник-ръководителят на проекта на НАСА Стивън Лий казва, че роувърът сега се държи по-скоро като човек, който би направил пробив с бургия.

„Хората сме много добри, когато трябва да преориентирме бургията към центъра за да направим дупка. Програмирането на Кюриосити да прави същото беше предизвикателство, защото това първоначално не бе включено в неговата програма за сондиране“, казва той за списание Science.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори