Кюриосити ще посети интригуващите марсиански дюни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

марсиански дюни
Багнолдските дюни. NASA/JPL-Caltech/MSSS
Димитър Димитров

В момента марсоходът Кюриосити се изкачва бавно по връх Шарп и скоро ще стигне за пръв път до пясъчните дюни на Марс – това ще е и първият път, в който човечеството ще има възможността да изследва активни пясъчни дюни на друга планета.

Багнолдските дюни покриват северозападната част на планината. Някои от тях са високи колкото двуетажна сграда и са изключително активни. Сателитни снимки вече са показвали, че тези дюни могат да се местят с по около метър на ден.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Роувърът ще вземе проби от пясъка и ще ги анализира на бордовата си лаборатория. Ще опита да разбере какъв е съставът на пясъчните дюни и как вятърът ги оформя.

„Тези дюни имат различна консистенция от дюните на Земята“, казва Нейтън Бриджес (Nathan Bridges) от екипа на Кюриосити. „Браздите са много по-големи от тези на нашата планета, но не знаем защо. Някои от моделите ни сочат, че това се получава заради по-ниското атмосферно налягане. Сега за първи път имаме възможността да направим детайлни наблюдения.“

Следи от колелата на Кюриосити. NASA/JPL-Caltech/MSSS

Следи от колелата на Кюриосити. NASA/JPL-Caltech/MSSS

Главната задача на Кюриосити в момента е да изследва върха Шарп – 5400-метрова планина, която се издига от кратера Гейл. Мисията на Кюриосити се състои в изследването на всички скални слоеве, съставляващи планината. Учените се надяват, че това ще хвърли светлина върху историята и геологията на червената планета.

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори