Ледниковият период поставил европейците на границата на изчезване

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

ледников период
© Joseph Polityka
Антония Михайлова

Генетично изследване дава основания да се смята, че след края на последния ледников период „европейците“ са били на границата на измирането.

Нов демографски модел показва, че групите хора, които са живели в Европа веднага след края на последното застудяване, са били значително по-малко, отколкото е необходимо за стабилно съществуване на популацията и нормално възпроизводство.

Обикновено „минимално необходимият“ размер на групата се оценява на 500 души, но първите „следледникови европейци“ са живели на групи по 20–30 души, пише изданието Horizon.

„Като археолог и антрополог бях напълно потресен, когато видях колко малобройна, колко малка е била числеността на популацията“, казва Рон Пинхаси (Ron Pinhasi), водещ изследовател на проекта ADNABIOARC и професор от Дъблинския университетски колеж (Ирландия).

Последствията от работата са значителни за разбирането на произхода на жителите на съвременна Европа. Сега ще се наложи учените да преразгледат не само моделите на разселване на човека и колонизирането на континента, но и нашето генетично родословие.

Екипът на Пинхаси открил, че геномите на ловците и събирачите, живели в Унгария и Швейцария преди 14 000–7500 години, са били много близки до образци от Дания и Швеция от същото време. Тази близост сочи на значително съкращаване на генетичното разнообразие на жителите на голяма част от Западна и Централна Европа.

Причината за намаляването са били изолацията и частичното измиране на „европейците“ по време на ледниковия период.

Според професора хората от „следледниковата“ епоха са се движили по континента на неголеми групи. Тези групи може да са се появили още преди застудяването, а по време на неговия максимум те са се оказали изолирани. Известно време след края на ледниковия период са започнали постепенно да се разселват по Европа и да се обединяват. Този процес е продължил няколко хилядолетия.

Разселването на европейците е било съпровождано от попълване на северните популации за сметка на жителите от по-топлите южни региони, а също от Азия. Особено забележим е бил приносът на пришълци от Близкия изток.

Проведено наскоро изследване на ДНК на съвременни и древни европейци пък показало, че населението на тази част на света произхожда от три групи хора – местни ловци-събирачи, ранни земеделци, дошли от териториите на Близкия изток, и древни жители на Северна Евразия.

Освен това станало известно, че европейските ловци-събирачи и земеделци са живели рамо до рамо повече от две хиляди години, а близкоизточните земеделци може да са попаднали в Европа по море.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори