Летяща звезда със скорост 6 млн км/час се носи из нашата галактика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Избягала звезда беше забелязана да преминава през нашата галактика със скорост 3,7 милиона мили в час. Звездата е била изхвърлена от огромна черна дупка. Звездата, известна като S5-HVS1, е открита от Сергей Копосов от университета в Карнеги Мелън. Тя е полетяла из цялата галактика още от времето, когато човешките предци за първи път са тръгнали на два крака.

Преди това тя е била част от двоична звездна система, но се е приближила твърде близо до огромната черна дупка в центъра на Млечния път преди около пет милиона години.

Звезди движещи се с висока скорост са открити преди две десетилетия и оттогава очароват астрономите. Според учените обаче, S5-HVS1 е безпрецедентен случай, поради високата си скорост и близкото преминаване до Земята – само на 29 000 светлинни години.
Звездата се движи толкова бързо, че един ден ще излезе от Млечния път.

Разположена е в съзвездието Грус или Жерав, като беше установено, че се движи 10 пъти по-бързо от повечето звезди в Млечния път с шест милиона км/ч.

Дъглас Буберт от университета в Оксфорд, съавтор на изследването, казва: „Скоростта на откритата звезда е толкова висока, че неминуемо ще напусне Галактиката и никога няма да се върне.“

Професор Копосов, водещ автор на изследването, казва: „Това е супер вълнуващо, тъй като отдавна подозираме, че черните дупки могат да изхвърлят звезди с много високи скорости. „Обаче никога досега не сме имали ясна връзка с толкова бърза звезда на Галактическия център.

„Смятаме, че черната дупка е изхвърлила звездата със скорост хиляди километри в секунда преди около пет милиона години.
„Това изтласкване се е случило по времето, когато предците на човечеството просто са се учили да ходят на два крака.“

Тинг Ли, от обсерваториите в Карнеги и университета в Принстън и ръководител на S5 Collaboration, казва: „Да видиш тази звезда е наистина невероятно, тъй като знаем, че трябва да се е образувала в Галактическия център, място, много различно от нашата местна среда. Това е посетител от непознат свят“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори