Магични амулети озадачават археолозите в Сърбия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Недалеч от днешния сръбски град Костолац (Източна Сърбия, Браничевски окръг) между I и VI век се е намирал римският град Виминациум.

По тази причина археолозите отдавна търсят находки от онова време в покрайнините на Костолац. Археолозите работили на терен и при строителството на нова електроцентрала.

Екипът открил костите на много хора, които били погребани в района през IV век, но това което предизвикало интересът им били два малки оловни амулета. Археолозите ги отворили и видели съдържанието, състоящо се от съвсем малки и тънки блокчета злато и сребро. Те са гравирани с някакви странни символи и са не по-големи от станиолчето на бонбон.

Археолозите казват, че това е първата такава находка на територията на Сърбия.

ПЪЛНА ЗАГАДКА

Знаем само, че азбуката е гръцка, казва Миомир Корач, водещият разкопките археолог. Езикът обаче е арамейски, което е абсолютна загадка.

Изследователите предполагат, че става дума за амулети, които са положени заедно с тялото в гроба, за да призовават добри сили или да отблъскват лоши…

Открити са имената на някои демони, които се свързват с район на територията на днешна Сирия, казва археологът Илия Данкович.

Подобни магични амулети са оставяни в гробовете на деца и възрастни, които са починали от насилствена смърт, смята Данкович. Хората вярвали, че техните души се нуждаят от повече време, за да постигнат мир.

„По тази причина са имали по-големи шансове да срещнат демони или божества, на които да предадат желанията си“, обяснява археологът. Амулетите напомняли на табелки с проклятия или клетви, намирани на други места, но не съвсем.

Подобни табелки, често са откривани в храмове, заковани на стената. Например човек, на който са му откраднали палтото е проклел крадеца така: „Предавам на бога извършителя на тази злина …“ Така започва клетва върху табелка, открита 1700 години по-късно от археолози в Лестър.

На видеото: римските останки край Костолац, Виминациум.

Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори