Магнитен щит срещу радиация за астронавтите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Димитър Димитров

Ако човечеството смята да напусне някога Земята, ще трябва да намери начин да се справи с космическата радиация – високоенергийните частици, които се движат из Космоса. Човешкото същество е доста уязвимо към тях, ако не е защитено от земната атмосфера.

Изследователи от ЦЕРН са обявили, че работят върху решение на проблема. В сътрудничество с европейския проект за свръхпроводящ щит срещу космическа радиация (SR2S) учените от ЦЕРН разработват свръхпроводящ магнитен щит, който може да предпазва космическите кораби и екипажа от космическите лъчи.

Изследователите от проекта SR2S смятат, че проблемът с космическата радиации може да бъде решен в следващите три години, като това ще стане чрез технологията за магнитен щит, която ще позволи на астронавтите да остават дълго в Дълбокия космос. Целта на проекта SR2S е да се създаде магнитно поле, което е 3000 пъти по-силно от това на Земята. Диаметърът му ще бъде 10 метра и ще предпазва както астронавтите, така и кораба.

Технологията е задължителна, ако искаме някога да изпратим хора в Далечния космос. Освен че предизвиква когнитивни затруднения, се смята и че престоят в Дълбокия космос води да различни типове рак.

Роберто Батистън (Roberto Battiston), координатор на проекта SR2S, казва в съобщение за пресата:

„Ситуацията е критична. В момента НАСА разполага с много малко астронавти, които са в състояние да издържат една година на МКС, въпреки че нивата на радиация там са два пъти по-ниски от тези в Далечния космос. За да можем да останем дълго на Луната или на Марс, за да можем да стъпим на астероид и като цяло, за да можем да изследваме Космоса, ще ни е нужен добър щит.“

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори