Нов фотоапарат ще вижда през дрехите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Ariel Zambelich/WIRED
Димитър Димитров

Компанията Fujifilm обяви новия си модел X-T1 IR, който ще може да снима през дрехи. Това става, защото той ще може да „вижда“ инфрачервена светлина, която е невидима за човешкото око. Видимата светлина се намира от 390 (виолетово) и 700 нанометра в светлинния спектър. След 700 нанометра започва инфрачервеният спектър. Според Fujifim, техният апарат може да хваща светлина с дължина на вълната до 1000 нанометра, като това стига до средата на инфрачервения спектър. Апаратът също ще може да улавя светлина, с дължина на вълната до 380 нанометра, което се пада в ултравиолетовия спектър.

Инфрачервената фотография може да създава доста интересни снимки. Пейзажите ще изглеждат съвсем различно. Добре осветени дървета и храсти изглеждат като затрупани със сняг. На обяд, светлосиньото небе има тъмнолилав отенък.

Но има и един страничен ефект. В някои случаи апаратът ще може да вижда през дрехите – е, за да стане това, дрехите трябва да са тънки. Все пак, апаратът не е правен специално за перверзници – това е професионален фотоапарат, който ще намира доста широко приложение, като например в криминалистиката, здравеопазването и науката като цяло. В криминалистиката, инфрачервената фотография ще бъде използвана за анализиране на кръв на местопрестъпленията, откриване на наранявания дълбоко в тъканите и виждане през задраскани пасажи от документи.

Апаратът ще бъде пуснат в продажба през октомври, като цената му ще бъде 1 700 долара. От Fujifilm все още не са показали снимки на крайния продукт, но надеждата е, че ще бъде в доста ярки цветове (по възможност неоново зелено), за да предупреждава за вероятната опасност от злоупотреби с възможностите му.

Wired

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори