Магнитните полюси на Земята няма да се обръщат скоро

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Спадането на напрегнатостта на магнитното поле на Земята няма да доведе до смяна на местата на полюсите поне в близките две хиляди години, тъй като сега неговата сила е около два пъти по-висока от средните стойности за неотдавнашната история на планетата.

Това става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS.

„Мога да кажа само едно – ако напрегнатостта на магнитното поле спада със същата скорост, както и днес, то ще изминат още хиляда години до точката, когато той ще спадне до типичните средни стойности. Когато това се случи, то отново може да тръгне нагоре, както и да спадне надолу.

Не можем да предскажем какво ще се случи после, отчитайки изключително непредсказуемата природа на магнитохидродинамичните процеси в ядрото на Земята“, казва Хапей Ван (Huapei Wang) от Масачузетския технологичен институт (САЩ).

Ван и колегите му стигнали до този извод, като изучили следите от няколко древни инверсии на магнитната ос на планетата, които са се „отпечатали“ в породи, изхвърлени от вулканите на Галапагоските острови за последните пет милиона години.

Този архипелаг, както отбелязват учените, се явява идеално място за такива измервания, тъй като е разположен почти на екватора на планетата, където напрегнатостта на магнитното поле винаги е равна на половината от тези стойности, които се наблюдават на полюсите. Аналогични измервания са проведени от друг екип геолози в Антарктика, където също има множество вулканични породи със следи от магнитно поле.

Тези наблюдения помогнали на авторите на статията да изяснят какви типични стойности на напрегнатост е притежавало магнитното поле в миналото. Оказало се, че в предишните исторически епохи магнитното поле на Земята е било доста по-слабо, отколкото днес – около 15 микротесла на екватора вместо съвременните 32 микротесла, и около 30 микротесла на полюсите при съвременни 64 микротесла.

Преди учените смятаха, опирайки се на измервания на реманентната намагнитеност в образците породи от умерените ширини, че днес напрегнатостта на магнитното поле на Земята е приблизително близка до неговите минимални стойности, при достигането на които обикновено настъпва обръщане на магнитната ос на планетата.

Откритието на Ван и колегите му означава, че напрегнатостта на магнитното поле на Земята днес всъщност е значително по-високо, отколкото е било през изминалите пет милиона години. Това говори, че магнитната ос на планетата няма да се обръща поне в близките хиляда години или дори в по-дълъг срок, допълва РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори