Магнитният северен полюс продължава да се движи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Магнитното поле на Земята все още е в движение, според последния доклад от поредица, който излиза на всеки пет години. Магнитният северен полюс е пресякъл основния меридиан в най-новата актуализация от Националните центрове за информация за околната среда и ново британско геологическо проучване.

Магнитните полюси са се местили и изцяло променяли местата си десетки пъти в историята на Земята, но този път изглежда че това се случва много бързо и в по-кратък интервал от време, отколкото в древността.

Тази илюстрация показва времевите периоди, когато магнитните полюси са били същите като днес (в черно) или обратното на днешните (в бяло). Тя ни показва колко често полюсите са разменяли местата си, явление, наречено геомагнитно обръщане.

Но тези размени на местата на полюсите са се случвали в периоди хиляди или милиони години отдалечени един от друг. На полюсите са били нужни хиляди години да се движат, за да разменят местата си. Сега за първи път, учените могат да наблюдават движението на магнитните полюси в реално време и да измерват скоростта на промяната.

Какво представлява магнитното поле? Земното ядро е направено от разтопено желязо и тази геотермална енергия е това, което ни държи топло, създава гравитацията и защитава Земята от безмилостното излъчване на слънцето. Докато разтопеното желязо се вихри, издига се, охлажда се и пада обратно в центъра на Земята, конвекцията (или циркулиращата топлина, същата като при конвекционната ви фурна) захранва континенталния дрейф и също така генерира магнитосферата. Земята е малко по-дебела по екватора, което технически я прави елипсоид. Ето защо външните планетоиди или метеори джуджета могат да имат неправилни форми, защото не са в равномерен модел на въртене.

Без магнитосферата слънчевият вятър и радиацията биха издухали атмосферата на Земята веднага, така че не е преувеличение да кажем, че животът на Земята е възможен заради магнитосферата.

Меркурий има малка, слаба магнитосфера, въпреки че е толкова близо до слънцето. Венера има различна магнитна ситуация, която задържа червената й гореща и отровна атмосфера на място.

Вероятно Марс също е имал защитно магнитно поле някога в далечното минало, когато, подобно на Земята е имал сърцевина от течно желязо, но днес неговата атмосфера, която почти е изчезнала, пряко взаимодейства със слънчевия вятър.

Огромните планети, започващи с Юпитер, имат изключително силни магнитни полета, в частност Юпитер има магнитно поле 20 000 пъти по-силно от земното. Юпитер и Сатурн имат течни водородни ядра вместо желязо, но общият ефект е същият.

Фактът, че нашите магнитни посоки приблизително съответстват на север и юг, се определя от това как планетата се върти и всъщност е хубаво съвпадение. Кой полюс е север или юг в даден момент, не е вредно за живите същества. Това би засегнало само компасите, които използват магнитните полюси за ориентиране и всичко, което от своя страна разчита на компасите. Live Science отбелязва, че летищата са едно от първите места, които усещат въздействието на плаващите посоки на компаса, тъй като пистите най-често са наречени на посоките в които вървят. Някои писти обаче, вече са преименувани, за да отговарят на променящите се посоки

Публикувано в Popular Mechanics.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори