Магнитното поле на Слънцето може скоро да се измени

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Със стареенето на звездата нейното въртене се забавя. С моделирането на този процес, който бил наречен хирохронология, изследователите са успели да определят с точност възрастта на звездите.

Но ново изследване сочи, че хирохронологичните модели изискват калибровка, тъй като въртенето на звездите със стареенето се забавя не толкова силно, колкото се е смятало преди. Звездите изхвърлят маса във вид на звезден вятър, този вятър взаимодейства с магнитното поле около звездата и действа като спирачна система.

Учените от Института Карнеги твърдят, че по-старите звезди не се забавят толкова, колкото се е смятало по-рано. Изследователите са убедени, че изменението в забавянето се предизвиква от изменението в поведението на стареещото магнитно поле на звездата.

Въз основа на резултатите от изследването, публикувано в сп. Nature, учените са стигнали до извода, че Слънцето също скоро може да измени своето магнитно поле. Този процес ще бъде постепенен и кога точно ще започне той, не е известно.

Сега експертите се опитват да въведат примерни времеви рамки на изменението на електромагнитното поле на звездите и да продължат калибрирането на съществуващите модели.

Калибровката на хирохронологичните модели е важна не само за разбиране на процесите на Слънцето, но и за разбиране на еволюцията на звездите.

„Способността да се определи възрастта на звездата е важна за коригирането на нашето разбиране на жизнените цикли на астрономическите системи, за систематизиране на това, как звездата и обектите около еня се променят с времето, и за прогнозиране какво ще се случи с тях в бъдеще“, казва астрономът и проф. Дженифър ван Сейдерс, астроном от института Карнеги.

„Хирохронологията има потенциал като много точен метод за определяне на възрастта на слънцеподобните звезди при условие че можем да постигнем правилна калибровка.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори