Магнитното поле подобрява паметта

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Joel Voss / Northwestern University
Антония Михайлова

Транскраниалната магнитна стимулация се добира до дълбоките центрове на паметта и ги променя към по-добро.

Активността на мозъка може да се измени с помощта на фокусирано върху нея магнитно поле, като за това дори не е необходимо да се прави операция – методът транскраниална магнитна стимулация (ТМС) позволява да се насочи магнитно поле върху една или друга зона на мозъка директно през черепа.

В последно време ТМС (както и друг вид стимулация с електричество) набират все по-голяма популярност сред невробиолозите. Преди година изследователите от университета „Бен Гурион“ (Израел) публикуваха статия, в която твърдяха, че ТМС избавя от влечение към пушене минимум за половин година.

Също е известно, че магнитната стимулация облекчава симптомите на мигрена и депресия и подобрява паметта – при обработка с магнитно поле мозъкът запомнял повече информация.

Но ако се говори за влиянието на ТМС върху паметта, то почти никой не е проверявал колко дълъг се оказва ефектът и какво се променя в самия мозък в смисъл на архитектурни невронни мрежи.

Отговор на двата въпроса са се опитали да дадат изследователите от Северозападния университет на САЩ. Те поканили 16 доброволци на възраст от 21 до 40 години и с помощта на магнитнорезонансна томография построили за всеки карта на мозъка – по-специално невробиолозите се интересували от състоянието на хипокампа, който служи за един от главните центрове на паметта, и неговите връзки с кората.

Известно е, че при изпълнение на тестове за памет хипокампът и теменната кора активно обменят импулси, а нарушението на връзките между тях води до характерни когнитивни дефекти, когато човек например се оказва не в състояние да свърже името с външността.

След това, в продължение на пет дни, доброволците били подлагани на магнитна стимулация, по 20 минути всеки ден. След курса стимулация имало един ден почивка, след което участниците в експеримента попълвали тест за памет, резултатите от който били сравнени с резултатите от теста, изпълнен преди стимулацията.

В статия в Science авторите пишат, че транскраниалната магнитна стимулация подобрява паметта с 20–25%. При тези, чийто мозък бил подложен на магнитна обработка, се увеличавал броят на информационните канали между хипокампа и теменната кора.

Подобряването на информационното съобщение помагало да се синхронизира работата на двете невронни структури, което на свой ред се отразявало добре на паметта.

Това е първото изследване, в което ясно е показано, че магнитната стимулация може да достигне доста дълбоки области от мозъка и да влияе на тяхната структура и функции. Но въпросът за дълготрайността на ефекта все още остава открит.

Също още не е ясно може ли по такъв начин да се подобри работата на мозъка при болни с тежки патологии на нервната система (например Алцхаймер) – няма ли да се окаже, че такава стимулация не само не подобрява, но дори вреди на тяхното състояние?

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори