Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маите не са предричали края на света. Наистина!

13 април 2013 г. в 00:02
Последно: 14 април 2013 г. в 23:32

Апокалипсисът на маите наистина се оказва пълна глупост, както се и очакваше, но това не е причина да се хвърля сянка върху астрономите на древния народ.

Учените отново сверили системата за древно датиране със съвременния европейски календар. Това е необходимо да точно датиране на историческите записи.

Маите обединили дните (наричани кин) в 20-дневни цикли (уинали), които на свой ред съставяли тун (в един тун има 18 уинала и 360 дни, което съответства на една година по европейския календар). 20 туна образуват катун (около 20 години), а 20 катуна – бактун, с продължителност 144 000 дни, тоест малко по-малко от 400 години. Краят на един от бактуните е породило слуховете за края на света, предвиден за 21 декември 2012 г.

Системата за дълго броене била забравена скоро след краха на империята на маите, тоест още преди пристигането на испанските завоеватели през XVI век. Тъй като календарът на маите и европейският не са съществували заедно нито един ден, изследователите трябвало да се потрудят, за да открият съответствия в датите, указани в надписите на маите.

През 1905 г. Джоузеф Гудман предложил формула на такъв превод, уточнена по-късно от други специалисти и носеща името хипотеза на Гудман–Мартинес–Томпсън (ГМТ). Тя се основава на редица исторически документи и астрономически данни. През 1960 г. изследователите от Пенсилванския университет в САЩ направили радиовъглеродно датиране на два дървени архитрава от Тикал (Гватемала), голям град на маите, което потвърдило тази теория.

За половин век, изминал оттогава, технологията на датирането била усъвършенствана и дошло време за нова проверка, с която се заел екипът на Дъглас Кенет от Пенсилванския университет. Специалистите повторно датирали същите греди, но не само чрез анализи на изотопите, а и по различимите годишни пръстени. Първото изследване показало, че са направени през 695–712 г., а второто – през 658–696 г. С други думи, резултатите се припокриват, а това означава, че формулата ГМТ е вярна.

На тези архитрави е изобразено поражението на владетеля от съседния град Калакмул, който му нанесъл владетелят на Тикал 13 години след качването си на трона. Новото изследване потвърждава предишната оценка – това се е случило през 695 година.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Scientific Reports.

Източник: LiveScience

Категории на статията:
Загадки