Малък участък от Земята ще я нахрани цялата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Звучи невероятно и фантастично, особено на фона на съобщенията за надигащата се продоволствена криза, която ще остави без храна половината население на Земята.

Наистина, съвременното селско стопанство е безнадеждно остаряло и не е способно да реагира адекватно на ръста на населението на Земята, дори ако се отчитат генномодифицираните култури.

Проектът Pronutria разработва нов технологичен процес, който ще позволи да се произвежда голямо количество белтъчна храна на сравнително малък участък земя. Днес животновъдството използва 45% от най-добрите територии и изхвърля повече парникови газове, отколкото автомобилите, самолетите и всички други видове транспорт, взети заедно.

Концепцията за производството на храна на Pronutria, наречена Nutriculture, според компанията е 1000 пъти по-ефективна от съвременното животновъдство, произвежда безопасни висококачествени продукти и оказва минимално въздействие върху околната среда.

На какво се базира тази технология?

Преди всичко специалистите от Pronutria са събрали безпрецедентна база данни за белтъците, необходими на човешкия организъм. Със специални алгоритми и компютърни модели учените са избрали най-хранителните, вкусни и достъпни за производство белтъци, които съдържа обикновената ни храна. С помощта на същия инструмент те са подбрали оптималните съставки на хранителните продукти и са решили вечния проблем за компромиса между вкуса, срока на годност и хранителността на продукта.

Главното предимство в технологията Nutriculture е откриването на факта, че отделните фотосинтезиращи клетки може да се променят по такъв начин, че могат да осигурят непрекъснато и ултраефективно производство на основните белтъци, липиди, въглехидрати или витамини. В качеството на суровина се използват само слънчева светлина, въглероден диоксид, азот и прясна или солена вода.

Отглеждане в големи обеми на клетъчни култури, например на микроводорасли, днес не е проблем. В Pronutria смятат, че може да се установи фабрика за производство на белтъчен концентрат от различен тип в най-различни ъгълчета на планетата. Такива заводи ще се различават от традиционните селски стопанства ват по наличието на слънчеви модули, специално оборудвани за производство на храна с различна консистенция – твърда, течна или желеобразна.

„Фермата на бъдещето” ще прилича на съвременните слънчеви електроцентрали – редици панели, в които ще се развиват фотосинтезиращи клетки, произвеждащи широк спектър хранителни вещества.

Новата протеинова храна засега носи общото име Essenteins, но от компанията твърдят, че ще има достатъчно вариации на вкусове и консистенции, за да бъде задоволен всеки човек.

Белтъчната храна е особено необходима на планетата, тъй като поне за един милиард души месото досега остава лукс. По света има милиони деца, които не могат да израснат само защото не им достига белтъчна храна. Със съвременната система на селско стопанство производството и разпространение на продукти очевидно този проблем не може да се реши.

Източник: CNews R&D

Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори