Марк Зукърбърг разкри най-новото си творение: изкуствен интелект Джарвис

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Dino Hristopoulos
Ивайло Красимиров

В началото на 2016 г. създателят и директор на Facebook Марк Зукърбърг си отправи предизвикателството да създаде изкуствен интелект (ИИ), който да управлява дома му и да му помага в работата. Той кръсти проекта Джарвис (Jarvis) на името на ИИ от комикса на Марвел „Железният човек“. Действителният Джарвис може да не е чак на нивото на прочутия си съименник, но това, което Зукърбърг е създал е доста впечатляващо.

Зукърбърг даде яснота по отношение на процеса на изграждането на Джарвис при това с висока доза откровеност за силните и слабите му страни. Системата помага на него и съпругата му Присила в къщата като включва и изключва лампите, показва къде се намира кучето им (на име Бийст „Beast”) и ги известява дали дъщеря им си играе в стаята си.

Зукърбърг не просто трябвало да свърже всички устройства, но е трябвало да го направи безопасно. Както обяснява Fast Company, домашната мрежа в същината си е удължаване инфраструктурата на Facebook, която поставя ограничения на нещата, които могат да се контролират. Свързаните с интернет хладилници например, нямат сертификата за сигурност на Facebook. Това не е проблем за повечето хора, но и повечето хора не са Марк Зукърбърг. Да държи сигурността в дома си под пълен контрол е била основна задача.

Един от най-интересните аспекти на проекта е начина, по който е избрал да взаимодейства и комуникира с Джарвис.

Едно от нещата, което ме изненада в комуникацията ми с Джарвис е, че когато мога да избирам дали да говоря или да пиша, аз пиша много повече отколкото предполагах. Подобно, когато Джарвис комуникира с мен, аз предпочитам да получа информацията като текст, а не като глас. Така е защото гласът може да бъде смущаващ, а текстът ти дава повече контрол върху момента, в който искаш да го погледнеш. Дора когато говоря на Джарвис през телефона си, предпочитам да получа отговора като текст.

Зукърбърг казва, че има тенденция за налагане на текстовата комуникация над гласовата и това ще играе важна роля в бъдещите интеракции с ИИ. Въпреки това той не подценява значението на възможностите за разпознаване на гласови съобщения и команди. „На психологично ниво, веднъж започнеш ли да говориш със системата, започваш да влагаш повече емоционална дълбочина в комуникацията, отколкото би вложил в текстова или графична комуникация с компютъра.“

По време на работата си по проекта Зукърбърг бил любопитен да разбере в кои сфери ИИ е напреднал отвъд това, което сме смятали за възможно, както и в кои области още изостава.

ИИ е по-близо до това да прави по-значими неща, отколкото повечето хора предполагат – управление на автомобили, лекуване на болести, откриване на планети, разбиране на медиите. Всички тези неща ще имат огромно влияние върху света, но ние все още се опитваме да си изясним какво точно е истинският интелект.

В това именно е същността на целогодишната одисея на Зукърбърг с ИИ. Изисква се страшно много работа да се програмира ИИ да извършва специфични задачи и въпреки че е впечатляващо, това не е „самостоятелно учене“.

Все още сме много далеч от това да разберем как работи самият процес на учене. Всичко, което направих тази година – естествен език, лицево разпознаване, гласово разпознаване и т.н. – всичко това са варианти на един и същи фундаментален модел, който се състои от техники за разпознаване. Знаем как да покажем на компютъра много примери за нещо, така че машината да може да го разпознава безпогрешно. Все още обаче не знаем как да вземем идея от някъде и да я приложим за нещо съвсем различно.

Зукърбърг е горд с постиженията си от тази година. Той си дава сметка, че това, което може да създаде за 150 часа свободно време през годината е нищо е в сравнение с това, което могат да направят топинженерите в компанията му за времето, с което разполагат. Тъй като Джарвис е прекалено обвързан с неговия собствен дом, Зукърбърг не планира да пуска кода на ИИ, но по някое време може да послужи за база на бъдещи продукти. „Ако някога създам код, който обединява повече функционалности за автоматизация, може и да го пусна и естествено това може да е основа за нов продукт.“

Може да се каже, че Зукърбърг е успял в това предизвикателство и сме любопитни да научим какви цели си е поставил за 2017.

Категории на статиите:
Вдъхновение

Коментари

  • Човечеството трудно ще направи изкуствен интелект , след като вече и естествения е дефицит

    Пешо 21 декември 2016 21:18 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори