Марс е утопия. Финалист на Mars One наруши обета за мълчание

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Астрофизик от Дъблин, един от 100-те финалисти на проекта Mars One, критикува организаторите на марсианския проект и призна мисията за неизпълнима.

Амбициозният холандски проект Mars One предполага изпращане на няколко екипа доброволци на Червената планета.

Според замисъла на организаторите те ще колонизират Марс от 2025 година, а всичко случващо се – от тренировките на Земята до живота на чуждата планета – ще се излъчва като риалити шоу.

Всеки жител на Земята можеше да подаде заявка за участие. В средата на февруари 2015 година компанията обяви имената на 100 финалисти, сред които и ирландския учен Джоузеф Рош, явяващ се доктор на науките по физика и астрофизика, преподавател в Тринити колидж в Дъблин.

Месец след победата в първия тур Джоузеф Рош наруши обета за мълчание, даден на организаторите на проекта, и даде интервю за изданието Medium.com, в което разказа за финансовата и организационната несъстоятелност на мисията Mars One.

По-конкретно той признава, че много кандидати са се озовали на финала благодарение на големи дарения. Организаторите на проекта открито призовали участниците да купят стоки на Mars One или да дарят пари, за да съберат необходимите точки, които ще им помогнат да се озоват сред финалистите.

След като били избрани 100-те победители, те били инструктирани по поведение и общуване с пресата „Съвети и тънкости“. В една от точките организаторите препоръчвали да се дават платени интервюта за медиите, като 75% от сумата се прехвърлят във фонда на проекта.

Самият процес по подбор на кандидати за полет на Марс също изглеждал много съмнително според Рош. „Не съм се срещал лично с никого от проекта Mars One – разказва ученият. – Първоначално ставаше дума за интервю и изпитания в продължение на няколко дни, това звучеше сериозно и аз бях готов да тръгна. Но всичко се ограничи в 10-минутен разговор по Skype.“

Рош обясняваа, че е говорил с ръководителя на медицинската служба на Mars One Норберт Крафт. Кандидатите предварително получили литература за мисията на Марс и трябвало да отговорят на редица въпроси, без никакви психологически или други изпитания.

„Това означава, че цялата информация, която те са събрали за мен, са лошото видео, което направих, анкетата, която попълних основно с отговори от една дума, а след това 10-минутното интервю по Skype – споделя Джоузеф. – Тази информация просто не е достатъчно, за да се вземе решение за нещо или за някого.“

Medium.com отбелязва, че подборът при НАСА протича много по-строго – претендентите трябва да са летели 100 часа на реактивни самолети, преди да ги разглеждат като кандидати за космически полет. Но главният проблем на Mars One не е в подбора на кандидати, а в това, че проектът е нереалистичен.

Преди месец лауреатът на Нобелова награда, физикът теоретик Герардус ‘т Хоофт, който е един от съветниците на проекта, призна, че реалистичните срокове за полет на Марс не са десет години, а 100.

В момента компанията Mars One няма нито средства, нито технически възможности за осъществяване на замисленото, освен това тя няма договори с нито една телевизионна компания, така че и производството на риалити шоу още е невъзможно.

„Най-ужасното е, че хората продължават да подкрепят този проект, като му дават пари и внимание. В резултат хората губят вяра в НАСА и възможно – в учените. Това може да нанесе голяма щета на възприятието на науката от обществото“, споделя опасенията си Рош.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори