Марсианска „торта“ показва промените в климата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Марсианската ледена шапка на северния полюс на планетата е като торта- всеки слой разказва история. В този случай историята за изменение на климата на Марс.

Това изображение на открит участък от севернополярните слоести отлагания (NPLD) прилича много на резен от слоеста торта.

NPLD е съставен от водни ледове и прахови частици, подредени един върху друг. Въпреки това, вместо обледеняване, слоевете са покрити със сезонна слана с въглероден диоксид, разглеждана тук като дълготрайна слана, прилепнала към един от слоевете.

Високите разделителни способности и цветните възможности на HiRISE камерата на сондата Mars Reconnaissance Orbiter предоставя подробности за вариантите в слоевете. Интересно е, че проучване с радари показва, че слоевете съществуват и под повърхността на планетата.

По време на отлагането тези сложни слоеве могат да капсулират малки атмосферни джобове от атмосферата, от които ако бъдат взети проби, биха могли да дадат представа за климатичните особености на всеки от периодите, през които се е образувал съответния слой.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори