Марсианският роувър за 2020 г. ще си има приятел

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Концепцията за дрон скаут на Марс. NASA/JPL-Caltech
Димитър Димитров

През април 2009 г. роувърът Спирит попада в плаващи пясъци на повърхността на Марс. Колелата му не могат да създадат достатъчно триене, за да излезе и да продължи мисията си и роувърът остава на там в очакване на бавна и тъжна смърт. НАСА определено не иска това да се повтори.

Въпреки че следващите роувъри не са срещали точно този проблем, НАСА предпочита да се презастрахова. Лабораторията за реактивно задвижване (JPL) е създала дизайн за дрон, който ще прилича на хеликоптер. Той ще разузнава обстановката и ще насочва новият роувър към потенциално интересни местности. Разбира се, ще помага и за заобикалянето на ями и плаващи пясъци. Дронът ще може да изминава тройно по-голямо разстояние от наземния си приятел за ден.

Роувърът, планиран за 2020 г., ще събира проби от пръстта и скалите и след това ще ги складира, за да може бъдещи мисии да ги вземат и донесат на Земята за изследване. Дронът все още няма официално потвърждение, но следващата година ще бъде направен напълно функциониращ прототип, който ще тежи 1 кг и ще се задвижва от слънчева енергия.

„Ще го поставим в камера, която ще симулира с точност атмосферата на Марс“, казва директорът на Лабораторията за реактивно движение Чарлз Елачи (Charles Elachi). „Вече сме направили няколко теста и сме убедени, че ще полети.“

Да подкараш хеликоптер на Марс е доста трудна задача, защото атмосферата на червената планета е значително по-разредена. Това означава, че дроновете ще трябва да работят доста по-усилено, за да се задържат „във въздуха“.

Оригиналната статия е публикувана в Space News.

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори