Мечката ще учи човека да бъде дебел и здрав

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Струва си човекът да се поучи от мечката правилно да се разпорежда с мазнините си. Такова изявление е направил молекулярният биолог Санди Мартин от университета на Колорадо в американския Денвър.

Учените изследвали метаболитните процеси в организма на гризли по време на сън и подготовка за него, когато затлъстяването е естествен и безопасен за организма начин за оцеляване в продължение на няколко месеца.

То се съчетава с повишената чувствителност към инсулин, което свидетелства за състояние на „здравословно“ затлъстяване.

Мечките се потапят в дълбок сън и организмът им преминава в режим на икономия – честотата на сърцебиенето намалява десетки пъти а обмяната на веществата – 15-80 пъти, температурата на тялото се изравнява с температурата на околната среда.

Няколко седмици преди настъпването на студовете мечтите се опитват да натрупат колкото се може повече запаси, затова ядат практически всичко, което им попадне, и преди всичко риба.

През август те могат да изядат до 25 кг риба за ден. По време на зимния сън мечките се топлят от енергията, запасена във вид на мазнини.

За решаване на проблема със затлъстяването човек трябва да открие нови методи за лечение. Учените възнамеряват да използват сигналите на мастните клетки за разработката на лекарства, които могат да регулират метаболизма на мазнините при човека.

Затлъстяването и диабетът са проблем на стотици милиони хора по света. Според данните на американския Институт за показатели и оценки на здравето IHME 30% от населението на Земята страдат от затлъстяване.

Ако през 80-те години пълните хора на планетата са били 857 милиона, то за следващите 33 години техните редици са се попълнили с армия от още 1 милиард и 253 милиона души.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори