Мега сделка на НАСА с Локхийд Мартин ще подсигурява кацането на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НАСА подписа договор за 3 милиарда долара с Локхийд Мартин, който трябва да построи на първо време три капсули Орион, за да позволи на американските астронавти да се върнат на Луната до 2024 година.

Мега сделката е разделена на няколко фази, включващи първо три капсули за 2,7 милиарда долара, за мисиите на програмата Артемида от III до V – за кацане на астронавтите отново на Луната. Всяка капсула може да носи по четирима астронавти.

Космическата агенция планира по-нататък да поръча още три капсули през бюджетната 2022 година за мисии VI до VIII за общо 1,9 милиарда долара, се казва в съобщението на НАСА. По-късно могат да бъдат поръчани още шест други капсули.

„Този договор осигурява производството на Орион (Orion) през следващото десетилетие, като демонстрира ангажимента на НАСА да установи устойчиво присъствие на Луната, за да натрупа нови знания и да се подготви за изпращане на астронавти на Марс“, заяви администраторът на НАСА Джим Бриденстийн.

Капсулата Орион трябва да е в състояние да изведе астронавти до Луната и обратно, но също така трябва да може да пътува до Марс и даже отвъд него.

„Орион е изключителен най-съвременен космически кораб, създаден специално за мисии в дълбоки космически пространства с астронавти и неразделна част от инфраструктурата на НАСА за мисии на програмата Артемида и бъдещи проучвания на Слънчевата система“, поясни Бриденстийн.

В НАСА смятат, че поръчката в групи от по три капсули – за десетина вече са предвидени средства- трябва да й помогне да спести пари.

Сервизният модул – частта от кораба, която има основните елементи, за да поддържа живота на астронавтите по време на полета им – е отговорност на Европейската космическа агенция.

Капсулите Орион също трябва да се използват повторно поне веднъж.
В допълнение към капсулата, която ще обикаля около Луната, прикрепена към министанция (Gateway), НАСА поиска аерокосмическия сектор до края на юли да предложи подробни проекти на превозни средства за кацане на двама астронавти на Луната до 2024 г., включително и на първата жена.

Засега програмата Артемида закъснява от графика, най-вече заради забавянията в строителството на тежката ракета SLS.

Полетът на мисията „Артемида I“, която ще бъде безпилотна, е планиран за 2020 г. Първият пилотиран полет на „Артемида II“ е планиран за 2022 година.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори