Мексиканско светилище – модел на вселената?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В Мексико, в средата на езеро, отстрани на вулкан, се намират останките от древно каменно светилище, което според археолозите е предназначено да служи като модел на вселената, съобщава Associated Press.

Водата от близките извори изглежда умишлено отклонена към мястото, за да създаде илюзията, че светилището плава, сякаш отразено в огледало.

„Тези визуални ефекти, освен характеристиките на елементите, които изграждат обекта и отношенията, които имат те помежду си, предполагат, че светилището Нахуалак (Nahualac) може да представлява микрокосмоса, който е създал първичните води и е поставил началото на митичното време-пространство“ , казва Ирис дел Росио Ернандес Баутиста, археолог в Националния институт по антропология и история на Мексико.

Нахуалак, Мексико

Нахуалак, Мексико

Светилището е на височина от почти 4 000 метра, разположено под вулкана Ицтакихуатл (Iztaccihuatl), в превод „бяла жена“, чиито върхове са  покрити със сняг.

Националният институт споменава за светилището като „тезактаул“. Терминът означава древна астрономическа обсерватория, построена върху високи планински склонове.

По време на разкопките археолозите са открили и различни артефакти, най-вероятно посветени на бога на дъжда Тлалок (Tlaloc), почитан от ацтеките. Керамичните фигури датират от различни години, между 750 и 1150.

6f1d54d6af61ec7f5ff87c226d71eb38Баутеста обяснява пред Associated Press, че светилището припомня някои компоненти на местната митология. В някои митове за създаването на Мезоамериканската земя чудовището Ципактли (Cipactli) плава на повърхността на първичните води, създавайки Небето и Земята от собственото си тяло. Според древните писания, Ципактли е „невероятно морско чудовище“ с многобройни усти. То било толкова ненаситно, че боговете, които го създали, осъзнават, че трябва да го убият, защото яде всичко, което те създават. Убивайки го, те освобождават вселената, която Ципактли е погълнал.

Според археолозите, тук срещаме друг мит за съзиданието, който се концентрира върху едно необичайно същество, създадено от богове в средата на нищото, от което изригва целият живот. Дали пък това не е начин местното население да разкаже за битката между чужди, разбирай извънземни същества от небето, се питат археолозите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори