Междузвездни войни: САЩ се готвят за космически битки с Китай и Русия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Зам.-министърът на отбраната на САЩ Робърт Уърк обяви във вторник на симпозиума 2015 GEOINT – годишна конференция на ръководителите на американското общество за геопространствено разузнаване, – че Пентагонът ще създаде нов обединен команден център с цел подобряване на координацията на действията при нападение срещу американски космически средства, съобщава изданието The Diplomat като цитира изказване на Маркус Вейсгербер в сайта Defense One.

Космосът, подчертал Уърк в своето изявление, някога е бил „виртуално светилище“, но сега трябва да „се разглежда, като оспорвана операционна среда в такъв вид, който дори не ни е хрумвал в миналото… Ние трябва да сме готови да си осигурим превъзходство в конфликтите, излизащи в Космоса“.

Съответно Уърк и други високопоставени чиновници от Пентагона настойчиво застъпват създаването на нова обединена клетка за координация и планиране, която ще получава данни от всички американски спътници.

Нейното разкриване се планира да стане за шест месеца. Новият оперативен център се явява част от реализацията на мерките по увеличаване на разходите по космическа безопасност с пет милиарда долара, както е посочено в бюджетната заявка на Министерството на отбраната за 2016 година, отбелязва Вейсгербер.

Растящите асиметрични военни възможности на Китай и Русия особено притесняват ръководството на Пентагона, тъй като, по думите на Уърк, представляват „непосредствена и явна заплаха“ за военното превъзходство на Съединените щати.

Според наблюдатели китайските и руските възможности могат потенциално да включват прилагане на кибер и електромагнитни атаки, системи за смущения, лазери с наземно базиране и противоспътникови ракети. Например през 2007 година Китай унищожил с ракета неработещ метеорологичен спътник. Освен това Пекин провел изпитания на противоспътников комплекс през лятото на 2014 година, като маскирал операцията под изпитания на балистична ракета.

По съобщения на медиите Русия също разработва космически апарат – ловец на спътници, способен да проследява вражески спътници и да ги унищожава.

Поддържането на такива космически навигационни системи като GPS изисква огромни разходи от Пентагона, а на негово разположение са поне 24 действащи на орбита предаващи сигнали GPS спътника. При това много висши военни призовават да се заменят съществуващата GPS с по-съвременна система.

Но някои наблюдатели отбелязват, че появата на новите сценарии за заплаха повече са свързани с повсеместното орязване на бюджета, включително за отбраната, отколкото с реална заплаха за спътниците на САЩ от страна на Русия и Китай.

Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори