Междузвездните пътешествия все пак са възможни?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Сериалът „Стар Трек“, чието действие се развива в XXIII век, е предсказал много устройства и технологии: смартфона, сензорния екран, системата за разпознаване на глас, автоматичния превод на реч в реално време и т.н.

Но как стои въпросът с по-екзотичните технологии, например квантовата телепортация?

„Стар Трек“ описва свят, където хората могат да се преместват от планета на планета и цели звездни системи – често и много бързо. Очевидно тази технология още е далече от реалността в настояще време, но учените се опитват да създадат следващо поколение космически двигатели, които няма да обременяват корабите с огромна маса гориво.

Вече писахме за новия експериментален двигател на НАСА, към който експертите се отнасят доста скептично, доверявайки се по-скоро на Нютон и неговия Трети закон, отколкото на специалистите на космическата агенция.

Но ако новият двигател работи, това не нарушава Третия закон на Нютон: недоразумението е основано на факта, че двигателят не изисква подаване на реакционна маса. Тук идеята се състои в това, че с помощта на електромагнитно въздействие той успява да упражнява сила срещу виртуалните частици в пространството.

Теорията на Нютон се явява частен случай, който не се прилага в квантовия свят, също както не се прилага тя в отношенията на обектите, движещи се с релативистка скорост (близка до светлинната).

Теорията на относителността, която Айнщайн е представил през 1905 година, показва, че нито един обект не може да постигне скоростта на светлината. През следващите няколко години обаче Айнщайн развил своята обща теория на относителността, състояща се от различни уравнения, които се решават различно.

Оказва се, че някои от решенията, които могат да бъдат изработени за уравненията за полето на Айнщайн, позволяват на самото пространство да се движи по-бързо от скоростта на светлината. С други думи, може да се деформира пространството, свивайки пространството в предната част на кораба и разширявайки го отзад.

И ако експерименталният двигател на НАСА не е измислица и фантазия, то ние сме се приближили, макар и малко, към междузвездните пътешествия.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори