Междузвездният вятър е по-горещ

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© UNH
Антония Михайлова

Междузвездният вятър, духащ през Слънчевата система, има по-висока температура, отколкото се смятало преди. До този извод са стигнали група учени от University of New Hampshire, публикували резултатите от своята работа в специален брой на сп. Astrophysical Journal Supplement (ApJS).

В продължение на шест години учените изследвали данните, получени в хода на космическата мисия IBEX (Interstellar Boundary Explorer — „Изследовател на междузвездните граници“) – научноизследователски спътник на НАСА, предназначен за изучаване на границите на Слънчевата система и междузвездното пространство, изстрелян през октомври 2008 година.

Получените с помощта на IBEX данни позволили да се уточнят физическите условия на междузвездната среда, заобикаляща нашата Слънчева система. Както е известно, хелиосферата (пространство около Слънцето, в която се разпространява слънчевия вятър), защитава нашата Слънчева система от опасни високоенергийни космически лъчения и фактически се явява щит, който пази живота.

Благодарение на IBEX изследователите изяснили, че междузвездният вятър, явяващ се един от важните елементи на междузвездната материя и оказващ натиск на хелиосферата, има по-висока температура, отколкото е установявано по-рано с помощта на космическия изследователски апарат Ulysses.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори