Мисията на НАСА за лунен роувър беше неочаквано прекратена

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Олекотена версия на Рисорс Проспектор минава тестове в Космическия център Кенеди, Флорида. (Kennedy Space Center)
Ивайло Красимиров

Месеци след като президентът Тръмп подписа директива, според която НАСА трябваше отново да изпрати астронавти на Луната, космическата агенция прекрати разработката на лунния роувър.

Според Клайв Нийл, учен от Университета Notre Dame, членовете на мисията са получили разпореждане да закрият проекта до края на май.

„Аз съм малко шокиран“, казва той. Нийл, който не е директно ангажиран в мисията, казва, че не знае каква е причината за нейното прекратяване.

Официално НАСА не потвърждава прекратяването на мисията, но администратор от агенцията пусна в Туитър следното:

„We’re committed to lunar exploration @NASA. Resource Prospector instruments will go forward in an expanded lunar surface campaign. More landers. More science. More exploration. More prospectors. More commercial partners. Ad astra!“

(Ние сме отдадени на лунните проучвания в НАСА. Инструментите на Рисорс Проспектор ще напредват в разширена кампания на лунната повърхност. Повече участници. Повече наука. Още проучване. Повече перспективи. Повече търговски партньори. Ad astra! – лат. Към звездите!)

Мисията Рисорс Проспектор (лунният роувър), която е част от концепцията на фаза формулировка за потенциален старт през 2020, трябваше да изследва един от лунните полюси в търсене на летливи съединения като водород, кислород и вода, които могат да бъдат добивани в подкрепа на бъдещи човешки мисии.

Трябваше да бъде първата мисия в проучване възможностите за добив извън рамките на Земята и да играе ролята на крайъглен камък в перспективата за дългосрочни мисии в космоса.

Прекратяването, което беше първо съобщено от NASA Watch и the Verge, тревожи учените. Те казват, че мисията е жизненоважна както за човешките проучвания, така и за научното разбиране на естеството на Луната.

В писмо до новоизбрания администратор Джим Брайденстайн Аналитичната група за лунни изследвания (LEAG), която прави анализи за НАСА и други космически агенции, призова мисията да бъде възобновена, а старът й да бъде изместен за 2022 г.

„На това действие се гледа с тревога и недоверие в нашата общност,“ се казва в писмото.

Членовете на групата подчертават, че Директива 1 на президента Тръмп за космическата политика изрично призовава САЩ да „води завръщането на хората на Луната за дългосрочни проучвания и утилизиция.“

Дана Хърли, астроном от Университета Джонс Хопкинс, коментира ситуацията в интервю:

„Ако искаме да се върнем на Луната и наистина да работим там и да я превърнем в място, на което да установим изследователски станции и да проучваме процесите, които се случват на Луната … Всички тези неща могат да се случат, само ако сме в състояние да използваме ресурсите на Луната, за да правим гориво, ракетно гориво, животоподдръжка, такива неща.“

„Тази мисия е първата стъпка в опита ни да разберем как можем да използваме такива ресурси.“

Рисорс проспекторът беше разработван като част от по-голяма мисия, а негов прототип беше тестван в полеви условия през 2015 г и премина през вакуумни и термални тестове година по-късно.

Напоследък обаче, според Нийл, НАСА трансферира проекта към Директората за научни мисии, който разработва роботизирани мисии по-скоро с изследователски, отколкото с проучвателни цели.

Това трябва да е създало „несъответствие“ между възможностите на научната програма и целта, за която е предназначен Рисорс проспекторът, твърди Нийл.

В своето писмо членовете на аналитичната група (LEAG) настояват за запазване на мисията за роувъра като част от програмата за човешките проучвания и подчертават важността на скорошния старт.

Старт през 2022, пишат те, ще демонстрира възможността на НАСА да реагира бързо на промените в космическата политика, изпреварвайки роботизирани мисии на други държави и ще начертае пътя за комерсиални дейности на Луната.

“Имаме възможност не просто да разширим понятието за Луната от гледна точка на изследване и проучване, но и да разширим лунната икономика,” казва Нийл.

„И ако резултатите от тази дейност са наистина добри, тогава бихме могли да поемем по дългия път към установяване на устойчиво човешко проучване на Марс. Само трябва да знаем колко има там.“

Брайденстайн (новият администратор в НАСА), пусна туийт, че имал „Супер трети ден на работа в семейството на НАСА“, а също и че е „развълнуван от работата си по плана за устойчиво завръщане на Америка на Луната, стартиращ с агресивна програма в областта на роботиката.“ Което, според Нийл, все пак звучи окуражително.

Източник:
2018 © The Washington Post

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори