„Нови хоризонти“ надмина очакванията на учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Композитна снимка на Плутон, съставена от четири изображения, направени от сондата „Нови хоризонти“. © NASA/APL/SwRI
Антония Михайлова

Полетът към покрайнините на Слънчевата система е донесъл неочаквани резултати, които вече са надминали очакванията на учените. При това голяма част от данните за системата Плутон–Харон още не са получени.

Майкъл Самърс (Michael E. Summers), член на научния екип на „Нови хоризонти“ и професор по планетарни науки и астрономия от университета „Джон Мейсън“, казва, че полетът към Плутон е донесъл уникални научни данни.

Информацията за покрайнините на Слънчевата система продължава да идва, но и пристигналите сведения са достатъчно, за да се смята мисията за изключително успешна.

„Информацията, която сме получили от „Нови хоризонти“, вече ни е дала съвсем нов поглед към историята на Плутон, неговата еволюция и атмосфера – отбелязва Самърс. – Снимките на Плутон и Харон са невероятни и ни поднесоха редица изненади. Най-главното е, че данните от сондата поставят напълно нови въпроси за това, как се развиват неголемите небесни тела в нашата звездна система.“

Ледените планети джуджета като Плутон са древни небесни тела, които са се формирали по време на зараждането на Слънчевата система. Тъй като те се явяват основа за формирането на големите планети, изучаването им представлява особен интерес.

Една от най-интересните загадки на Плутон е присъствието на голямо количество азот на повърхността и в атмосферата на планетата джудже. Поради неголямата маса на Плутон всеки час в Космоса отлитат стотици тонове атмосферен азот, но досега не е ясно откъде се появява този газ.

Азот може да се открие и на много големи разстояния от Плутон (повече от 1000 км над повърхността), а това значи, че газът активно напуска Плутон. Възможно е азотът да се образува и изхвърля в резултат от криовулканична дейност или гейзери.

Сред другите интересни обекти на Плутон особено място заема огромният ледник, по-скоро състоящ се от замръзнали азот, метан и – възможно – други вещества. Също на повърхността на Плутон и Харон се виждат сравнително млади образувания, което сочи активния геоложки живот на планетата джудже.

Екипът на „Нови хоризонти“ досега е получил едва малък процент от данните, събрани от космическия апарат по време на сближаването с Плутон. Останалите ще бъдат предадени в близките месеци.

Нови снимки с висока резолюция, както и данни от спектралните снимки ще помогнат да се разбере повече за далечната планета джудже и нейните спътници.

В момента „Нови хоризонти“ уверено се движи към пояса на Кайпер, макар че още не са избрани конкретни обекти за изучаване на пръстена от боклук, останал от формирането на Слънчевата система.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори