Мистериозен китайски космически кораб се завърна на Земята след 276 дни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Експериментален китайски космически кораб се завърна на Земята в понеделник, след като престоя в орбита 276 дни, съобщиха китайските държавни медии, завършвайки забележителна мисия за тестване на космическите технологии за многократна употреба.

Според държавните медии космическият апарат без екипаж се е върнал в центъра за изстрелване в Джукуан, Северозападен Китай, в понеделник (08.05.23), както е било предвидено.

Не бяха дадени подробности за това какъв е космическият апарат, какви технологии са били тествани, на каква височина е летял и докъде са го отвели орбитите му след изстрелването в началото на август 2022 г. Снимки на апарата също все още не са публикувани за публично достояние.

Тестът бележи „важен“ пробив в китайските изследвания на технологията за космически кораби за многократна употреба, която ще осигури по-удобен и евтин начин за осъществяване на бъдещи космически мисии, съобщават държавните медии.

През 2021 г. подобен космически апарат полетя до ръба на космоса и се върна на Земята в същия ден в рамките на мисия, която също беше пазена в голяма степен в тайна. Той се приземи на Земята „хоризонтално“, според главния космически контрактор на Китай по онова време.

Коментатори в китайските социални медии изказват предположения, че Пекин разработва космически кораб като X-37B на американските военновъздушни сили – автономен космически самолет, който може да остане в орбита в продължение на години.

X-37B без екипаж и за многократна употреба се завърна на Земята през ноември миналата година по време на своята шеста и последна мисия след повече от 900 дни в орбита.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори