Мистериозната планета Нику се оказа „бунтовник“ в Слънчевата система

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Илюстративна снимка
Мегавселена
  • 24 август 2016 г. в 20:35 Последна промяна:
    24 август 2016 г. в 20:50

Изключително странната планета джудже Нику, 2011 KT19, открита наскоро от астрономите, се върти в посока, обратна спрямо всички обекти в Слънчевата система, става ясно от статия, публикувана в електронната библиотека arXiv.org.

Всичките осем планети, а също така и Плутон и всички останали планети джуджета, се въртят около Слънцето в една посока – срещу часовниковата стрелка, ако се гледат техните орбити откъм северния полюс на звездата. Освен това повечето от тях, освен Уран, Венера и Плутон, се въртят около своята ос в същата посока. И все пак досега не е откривана нито една планета, която се върти по ретроградна орбита.

Ин-Тун Чен (Ying-Tung Chen) от Китайската академия на науките в Тайван и колегите му са установили, че на това правило се подчиняват не всички големи небесни тела в Слънчевата система, като наблюдавали почти пет години изключително странната планета джудже, обитаваща пояса на Кайпер.

Небесното тяло 2011 KT19 е открито от автоматичния телескоп Pan-STARRS 1 през май 2011 година в рамките на наблюденията на големи астероиди между орбитите на Плутон и Нептун. Тази част на Слънчевата система представлява „бунище“ от неизразходвани космически „строителни материали“, останали от времената на образуването на Слънцето и планетите преди 4,4 млрд. години.

Изучавайки снимки на Pan-STARRS 1 от различни години, на които присъства обектът 2011 KT19, Чан и колегите му не могли да повярват на очите си. Оказва се, че тази планета джудже се върти по изключително необичайна орбита и се върти в противоположна посока около Слънцето в сравнение с всички останали малки небесни тела в Слънчевата система, като орбитата ѝ е наклонена към плоскостта на еклиптиката практически на 90 градуса.

Учудени от това странно откритие, учените препроверили своята находка, като използвали канадския телескоп CFHT на Хавайските острови, камерата DECam за търсене на тъмна енергия и редица други обсерватории, за да се убедят, че 2011 KT19 действително се върти наобратно. Снимките от другите телескопи потвърдили, че планетата джудже Нику, както я нарекли астрономите, действително съществува и притежава необичайна орбита.

Тази дума в превод от китайски език означава „бунтовник“ или „въстаник“, което отразява характера на движението на 2011 KT19 около Слънцето и нейното несъответствие на обичайния ред на нещата в Слънчевата система. По размери Нику се явява доста малка планета джудже с диаметър не повече от 200 километра, а недрата ѝ се състоят от замразени газове и лед. Една година на тази планета трае около 200 години и тя се намира между орбитите на Нептун и Плутон.

Според астрономите съществуват намеци за съществуването на още една подобна планета джудже – Дракула 2008 KV42, която се върти по сходна орбита и се намира недалеч от Нику. Заедно с тях се въртят още четири големи астероида, които се движат по „нормални“ орбити.

Както смята Чен, подобно съвпадение не е случайно – и Дракула, и Нику, и техните спътници астероиди, може да се намират на подобни орбити благодарение на привличането на загадъчната „планета Х“, открита от Константин Батигин и Майкъл Браун в края на миналата година.

И все пак такова обяснение не се вмества съвсем в наблюденията и както смята самият Батигин пред Science Friday, засега планетолозите нямат обяснение защо Дракула, Нику и техните спътници са „въстанали“ срещу обичайния ред. Възможно е, допуска Батигин, освен Планетата Х да съществуват още редица други обекти, внасящи хаос в живота на края на Слънчевата система.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори