НАСА дава 1 милион долара награда за робот, който да работи на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

PHOTO DATE: 12-12-13 LOCATION: Bldg. 32B - Valkyrie Lab SUBJECT: High quality, production photos of Valkyrie Robot for PAO PHOTOGRAPHERS: BILL STAFFORD, JAMES BLAIR, REGAN GEESEMAN
Ивайло Красимиров

НАСА обяви конкурс за създаването на виртуален модел на робот, предназначен за бъдещи полети до Марс. Победителят ще получи награда от 1 милион долара (NASA Space Robotics Challenge).

За основа е предложено да бъде взета разработената от НАСА версия на „Робонавт-5“. Участниците в конкурса ще трябва да научат своите виртуални модели да се справят с редица задачи, пресъздадени в лабораторни условия на Земята. Става дума за действия в аварийна ситуация на космическия кораб при прекъсване на връзката с нашата планета.

Обикновените роботи, с които сме свикнали на Земята, са непригодни за работа в открития космос заради ниските температури и крайно неблагоприятните условия на Червената планета. Поради тази причина учените препоръчват да се използва принципът на еластичността вместо хидравликата, която управлява съвременните роботи.

Регистрацията за конкурса започна във вторник. Квалификационният етап ще протече от средата на септември до средата на ноември, а имената на финалистите ще бъдат обявени през декември. Те ще се състезават от януари до началото на юни 2017 година, като победителят ще бъде обявен в края на същия месец.

НАСА възнамерява да осъществи първия пилотиран полет до Марс в средата на 30-години на този век с помощта на кораба „Орион“ и на ракетата-носител SLS. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментари

  • Propecia En Espana Medicamentos Genericos [url=http://levibuying.com]buy vardenafil online cheap[/url] Amoxicillin Reviews Periactine Acheter En Ligne

    Ronneve 12 ноември 2017 22:49 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори