Мистериозните хора чачапоя

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

BigStockPhoto
Димитър Димитров

Най-голямата империя в предколумбова Америка е била тази на инките. Те наричали държавата си Четирите обединени провинции и почитали бога на слънцето Инти. Инките вярвали, че техният владетел е „дете на слънцето“ – земен цар с божествени правомощия.

Инките са превзели голям брой народи в региона, било то чрез завоевания или мирна асимилация. Въпреки това някои народи успели да се противопоставят на могъщата империя и дори съумели да всеят страх в сърцата на инките. Такъв бил и случаят с хората чачапоя – Облачните воини –които успели да се противопоставят на империята дълго време с малко помощ от шамани, магьосници и живи мумии.

Древните източници описват чачапоя като хора със по-светла кожа от останалите народи в региона. Те се отличавали не само физически, а и с уникалната култура, която са оставили след себе си.

Облачните воини са пазели главите на жертвите си като трофеи. Терминът саркофаг идва от гръцки език и първоначално означава „този, който яде плът“, но що се отнася до чачапоя, те не само поставяли мъртвите си в саркофази, но и в стените на сградите.

Северозападно от град Чачапояс може да бъдат видени няколко каменни човешки фигури. Интересното за тях е, че това всъщност са саркофази, съдържащи мумифицирани тела.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори