Мистериозните хора чачапоя

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

BigStockPhoto
Димитър Димитров

Най-голямата империя в предколумбова Америка е била тази на инките. Те наричали държавата си Четирите обединени провинции и почитали бога на слънцето Инти. Инките вярвали, че техният владетел е „дете на слънцето“ – земен цар с божествени правомощия.

Инките са превзели голям брой народи в региона, било то чрез завоевания или мирна асимилация. Въпреки това някои народи успели да се противопоставят на могъщата империя и дори съумели да всеят страх в сърцата на инките. Такъв бил и случаят с хората чачапоя – Облачните воини –които успели да се противопоставят на империята дълго време с малко помощ от шамани, магьосници и живи мумии.

Древните източници описват чачапоя като хора със по-светла кожа от останалите народи в региона. Те се отличавали не само физически, а и с уникалната култура, която са оставили след себе си.

Облачните воини са пазели главите на жертвите си като трофеи. Терминът саркофаг идва от гръцки език и първоначално означава „този, който яде плът“, но що се отнася до чачапоя, те не само поставяли мъртвите си в саркофази, но и в стените на сградите.

Северозападно от град Чачапояс може да бъдат видени няколко каменни човешки фигури. Интересното за тях е, че това всъщност са саркофази, съдържащи мумифицирани тела.

Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори