Този уникален феномен е български! И е напът да загине

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Агенция Сливен
Мегавселена
  • 9 октомври 2015 г. в 00:35 Последна промяна:
    9 октомври 2015 г. в 12:12

От всеки камък, открит по света, се прави светиня и туристическа атракция. Но не и у нас.

Всичко, което открият хората в родината си, се обгрижва, почита, прокарват се царски пътища и всячески се канят туристите да дойдат и да го видят. Така се прочуват нечувани места, а туристите идват и оставят парите си. Но у нас не е така.

Ние си имаме история в изобилие. Но нито си я ценим, нито я изследваме. Често дори не си я знаем.  Но можем да си я рушим с лека ръка.

Днес ще ви разкажем за един уникален скален феномен. Открихме го по още по-уникален начин.

Докато ровехме за нещо интересно, попаднахме на уникалната българска находка в сайта Archaeology in Bulgaria, който популяризира нашите археологически открития в чужбина. Открихме го и на руски език. Вероятно много други хора по света се интересуват от нашите места повече от нас.

© Агенция Сливен

© Агенция Сливен

Потресени бяхме да научим от агенция Сливен, че почти нищо не се знае за това „съоръжение“, което се унищожава безстопанствено от вандали. Съобщението на агенцията е минало незабелязано от българските медии. Изглежда, от държавата – също. Няма да коментираме и ще оставим на вас да прецените стойността на тази находка.

Мистериозната археологическа находка, наречена „Скалното стадо“, се състои от животински глави, издялани в скала в близост до Сливен. Все още не е ясно кой е загадъчният скулптор и кога са направени каменните глави, но съдейки по ерозията, те изглеждат доста стари. Не се знае и предназначението на това древно съоръжение.

© Агенция Сливен

© Агенция Сливен

Археолози от Регионалния исторически музей в Сливен са направили снимки на мястото, но не са излезли с официално заключение относно автора и възрастта на археологическия монумент, който се състои от полусферична скална ниша, ръбовете на която са украсени с животински глави и барелефи, издялани в самата скала.

Повечето от главите наподобяват тези на добитък, кози и козирози, но има и барелефи, на които са изобразени диви и водни животни. Всички глави образуват един общ скулптурен полукръг, но не всички фигури са направени в един и същи стил.

agencia-sliven.com

© Агенция Сливен

А докато обществеността и интересуващите се от археология в България чакат официално заключение от експертите, „Каменното стадо“ е разрушавано безмилостно от вандали. Части от някои глави са отчупени и поставени като украса и подпора на близка чешма. Местните се притесняват, че уникалната археологическа находка ще свърши в ръцете на някой колекционер в България или чужбина.

agencia-sliven.com

© Агенция Сливен

agencia-sliven.com

© Агенция Сливен

Снимките са публикувани с позволението на агенция Сливен, която се надява случаят да получи гласност и да се вземат мерки. Ние ги подкрепяме и приканваме всеки, който знае нещо повече за тази и други български находки, да ни го разкаже, за да го публикуваме.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори