Мистериозното второ магнитно поле на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Най-вероятно знаете, че Луната предизвиква приливите и отливите на земните океани, като притегля водата към и от бреговете с гравитационната си сила. Може да не знаете обаче, че това движение генерира слабо магнитно поле. Огромните маси от електрически проводима солена вода създават магнитен сигнал, докато се движат.

Наскоро това неуловимо досега магнитно поле беше „хванато“ с впечатляващи подробности от сателит.

Мисията „Рояк“, на Европейската космическа агенция показа зашеметяващи резултати пред учени събрали се в Генералната асамблея на Съюза на европейските учени за Земята този месец във Виена, Австрия.

Полето е много трудно да се проследи, защото е изключително слабо. „Това е много слабо магнитно поле. Силата му е около 2-2,5 нанотесла измерени при височината на сателита – сила, която е около 20,000 пъти по-слаба от глобалното магнитно поле на Земята“, заявява за BBC News Нилс Олсен, ръководител на Катедрата по геомагнетизъм в Техническия университет на Дания.

Горещото, въртящо се течно желязо във външното ядро на Земята генерира по-голямата част от нейното магнитно поле. Океанското поле прави малък, но важен принос към общия магнитен сигнал на планетата.

Това новооткрито магнитно поле, казва Олсън в изявлението си, „ни дава една наистина глобална картина за това как океанът тече във всички слоеве в дълбочина“.

Това магнитно поле може да помогне на учените да разберат повече за изменението на климата и дори за електрическата активност дълбоко във вътрешността на Земята. „Тъй като океаните поглъщат топлината от въздуха, проследяването на това как топлината се разпространява и съхранява, особено в дълбочина, е важно за разбирането на променящия се климат“, обяснява Олсън.

Магнитният подпис на приливите предизвиква „слаб магнитен отговор“ дълбоко под морето, добавя Олсън.

Проектът „Рояк“ ще помогне на учените да разберат повече за мистериозните електрически преходи между литосферата и горната мантия на планетата. Електромагнитните данни от дълбоката вътрешност на Земята дават на учените жизненоважна информация за структурата й и за тектонската дейност, която предизвиква земетресения и вулканични изригвания, пише списание Newsweek.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори