Мистерията на древните каменни барабани

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Johnbod/Wikimedia Commons
Димитър Димитров

Археолози са използвали модерни методи, за да изучат енигматичните Фолктънски барабани – три украсени варовикови цилиндъра, които са открити в гроб на дете в Англия. Резултатите показали, че някои от декорациите и мотивите по барабаните са изтрити и направени отново. Открити са и непознати досега декорации.

Местата, които са изтрити и преправени (b). Antiquity

Местата, които са изтрити и преправени (b). Antiquity

Барабаните, ако въобще цилиндрите представляват това, са на поне 4 000 години. Необикновените предмети се намират в колекцията на Британския музей, от който споделят, че практиката на погребване на човек заедно с различни предмети започва около 3 000 г. пр. н. е. Въпросното погребение на дете се е случило между 2 600 и 2 000 г. пр. н. е.

Всички барабани са направени от варовик, който се среща в местността, като най-големият е с диаметър 146 сантиметра. По цилиндрите има сложни гравюри, които са подобни на дърворезба. Рисунките са правени в отделни панели, като на места са изобразени и човешки лица.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

„Фолктънските барабани са три от най-забележителните украсени предмети от новокаменна Британия. В анализа си използвахме отражателно трансформиращо визуализиране (RTI) и фотограметрия и видяхме следи от изтриване, прерисуване и добавяне на нови декорации. Това означава, че тези варовикови барабани не са правени по предварително определена схема, а са гравирани и поправяни няколко пъти в хода на историята. Също така изследването ни е доказателство, че тези модерни методи на анализ ни показват не само видимите декорации, но и предварително заличените гравюри“, пише в публикацията на учените, водени от Андрю Джоунс (Andrew Jones) от отдела по археология към Саутхемптънския университет.

Лицето, което се намира върху един от барабаните. Johnbod / Wikimedia Commons

Лицето, което се намира върху един от барабаните. Johnbod / Wikimedia Commons

Въпреки че в научните среди цилиндрите се наричат барабани, тяхното предназначение не е напълно ясно. Досега на Острова е открит само още един подобен барабан.

Обикновено, когато става въпрос за такива артефакти, изследователите наблягат на стилистичния анализ. Но фокусирането само върху стила може да остави някои важни открития незабелязани. За да бъде работата им пълна, изследователите анализирали и методите на древните хора, що се отнася до преправянето на артефатки.

Оригиналната позиция на барабаните е била до главата и бедрата на детето, което се намирало в овален гроб. В близост са открити още няколко тела.

Резултатите от изследването са публикувани в последния брой на сп. Antiquity.

Ancient Origins

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори