Млада звезда от Орион изригна 10 милиарда пъти по-силно от Слънцето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

През ноември 2016 г. астрономи наблюдават как от една млада звезда на около 1 500 светлинни години от Земята, изригва плазма и радиация, които са били приблизително 10 милиарда пъти по-мощни от всяко видимо от Земята изригване на Слънцето.

Това внезапно звездно изригване може да бъде най-светлият познат изблик, който някога е пуснат от млада звезда – и това може да помогне на учените да разберат по-добре все още неясния процес на образуване на звездите.

„Наблюдаването на пламъците около най-младите звезди е нова територия, която ни дава ключова представа за физическите условия на тези системи“, коментира Стив Мейърс, астроном и водещ автор на изследването.

Мейърс и неговите колеги са открили изригването на младата звезда с телескопа Джеймс Клерк Максуел, кацнал на върха на спящия вулкан Мауна Кеа в Хавай. Факелът произхожда от двоична звездна система – слънчева система, в която две големи звезди обикалят една около друга, разположени в мъглявината Орион, отдалечени на около 1 500 светлинни години от Земята, съобщиха учените в статия, публикувана в изданието The Astrophysical Journal.

Тази мъглявина е най-близката активна зона до Земята, в която се формират звезди и често се изучава от астрономи, заинтересовани от раждането на звезди и планети. Всъщност можете да видите мъглявината и с невъоръжено око, когато потърсите съзвездието Орион; това е средната звезда в меча на Орион, на юг от колана му.

Слънчевите изригвания се появяват, когато линиите на магнитното поле на една звезда се завъртат и заплетат помежду си, докато не се отпуснат, като освобождават огромни количества енергия и заредени частици.

Според НАСА типично слънчево изригване от Слънцето на Земята освобождава енергийния еквивалент на „милиони водородни бомби от 100 мегатона, които експлодират едновременно.“ Когато тази енергия облива Земята, тя може временно да извади от действие спътници и различни други технологии по света. Едно известно изригване станало през 1859 г., известно като събитието от Карингтън, кара телеграфните проводници да изстрелват искри, причинили пожари в редица офиси по света.

Все пак, как изригването през 2016 г. може да бъде милиарди пъти по-силно от най-лошите слънчеви бури наблюдавани от Земята? Изследователите не са сигурни и не дават категорично обяснение на станалото, но то вероятно има нещо общо с факта, че въпросната звезда все още е много млада и всмуква огромни количества от намиращата се наблизо материя, за да подхрани растежа си.

Еднакво неизвестни са и ефектите, които тези огромни енергийни изригвания имат върху младите слънчеви системи. Рентгеновото лъчение, излъчвано от пламъци като тези, може потенциално да промени химията на близките тела (като метеори) или евентуално да промени атмосферата на младите планети, пишат авторите.

Публикувано в изданието LiveScience.

Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори